Hlavný obrázok

Tvarohová štóla

Ak ste sa pečeniu štóly doteraz vyhýbali, lebo ste mali rešpekt pred prípravou kvásku z čerstvého droždia, mám pre vás dobrú správu :-) Resp. recept na štólu, v ktorom čerstvé droždie nepotrebujete, vystačíte si s práškom do pečiva.

Potrebujeme:

230 g hladkej špaldovej múky

150 g celozrnnej špaldovej múky

40 g ovsenej múky

40 g pohánkovej múky

40 g amarantovej múky

1 balenie prášku do pečiva

štipku soli

100 g práškového cukru

2 vajíčka

250 g masla

3 PL hnedého rumu

250 g hrudkovitého tvarohu

100 g ošúpaných mandlí

100 g hrozienok

100 g kandizovanej citrusovej kôry

100 g marcipánu


na potretie a posypanie:


cca 100 g masla

práškový cukor

kokosovú múku


 

Postup prípravy receptu:

    1. V mise zmiešame najskôr suché suroviny, čiže múky, prášok do pečiva, štipku soli a práškový cukor.

    2. K suchým surovinám pridáme vajíčka, tvaroh, rum a mäkké maslo.
    3. Ja miešam cesto v kuchynskom robote s miešacím nadstavcom, trvá to doslova len pár sekúnd, kým sa všetky suroviny spoja. Ale môžete ho vypracovať aj klasicky ručne.
    4. Nakoniec vmiešame na hrubo nasekané mandle (bez šupky), hrozienka a kandizovanú kôru. 
    5. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ho aspoň pol hodinu odpočívať.
    6. Potom cesto rozvaľkáme (alebo len rukami vytvarujeme) do tvaru obdĺžnika.
    7. Marcipán trošku prepracujeme v rukách a vytvarujeme z neho valček taký široký, aká široká je dlhšia strana obdĺžnika.
    8. Marcipánový valček položíme približne do tretiny obĺžnika a obe stany cesta preložíme cez marcipán (najskôr tú kratšiu stranu).
    9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 40 minút (alebo do zlatista).
    10. Ihneď po vytiahnutí štóly z rúry ju potierame roztopeným maslom. Maslo sa do štóly postupne vsiakne. Potierame až kým nespotrebujeme všetko maslo.
    11. No a na záver posypeme zmesou práškového cukru a kokosovej múky. Bez bieleho poprašku by nebola štóla štólou. V iných receptoch sa štóla v cukre doslova váľa, ja sa to snažím nepreháňať. Posypem ju len toľko, aby vznikla na povrchu jemná biela kôrka.






Keď chcete pre rodinu a priateľov upiecť na sviatky štólu napríklad ako jedlý darček, odporúčam upiecť ju s dostatočným predstihom (pokojne aj dva - tri týždne pred Vianocami), aby mala dostatok času sa rozležať. U nás obyčajne toľko času nedostane, lebo ju zjeme. :-D
Z tohto množstva pripravíte buď jednu veľkú štólu (na veľký plech) alebo urobte 2 - 3 menšie a po upečení a pocukrovaní ich zabaľte do celofánu, previažte mašľou, ... Neviem si predstaviť nikoho, koho by takýto vlastnoručne vyrobený darček nepotešil.

Ja som použila do cesta rôzne múky (v podstate tie, ktoré som mala doma a chcela som ich spotrebovať). Štóla však nijako neutrpela na svojej chuti. Skôr naopak, bola ešte lahodnejšia (podľa môjho skromného názoru). Pokojne však použite napríklad len hladkú špaldovú múku, či zmes hladkej a celozrnnej. Zachovajte len celkové množstvo múky (t.j. 500 g).

Bez záverečnej bielej pokrývky by nebola štóla štólou, že?... Aby sme to však s tým cukrom zase nepreháňali, zvykla som si používať nasledujúcu fintu: časť cukru nahradím kokosovou múkou, ktorá má tiež prirodzene nasládlu chuť (obyčajne v pomere 1:1).
Rovnaký spôsob "obaľovania" používam napríklad aj pri príprave vanilkových rožkov, či iného pečiva, ktoré sa má po upečení pocukrovať. A nebojte sa časom uberať cukor a pridávať množstvo kokosovej múky. :-)



Ďalšie sviatočné inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Zlepované kešu hviezdičky
Medovníky
Štedrák
Ovsené linecké koláčiky
Vianočka