Hlavný obrázok

Rascový chlieb s pivom

Rascový chlieb s cmarom a pivom pripravíte jednoducho a rýchlo. Na jeho prípravu totiž nepotrebujete kvások, postačí vám prášok do pečiva a sóda bikarbóna. Cmar a svetlé pivo sa postarajú o to, aby bol chlebík jemný a vláčny.

Potrebujeme:

300 g hladkej špaldovej múky

200 g celozrnnej špaldovej múky

2 ČL soli

2 PL celej rasce

1 ČL mletej rasce

1 PL hnedého trstinového cukru

1 PL prášku do pečiva

1 ČL sódy bikarbóny

60 g masla

2 vajcia

150 ml cmaru

150 ml svetlého piva


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Ja pripravujem cesto na tento chlieb v kuchynskom robote s hákom na hnetenie. Najskôr spolu zamiešam všetky suché ingrediencie, čiže múku, soľ, rascu, prášok do pečiva, sódu, cukor a nastrúhané maslo.

  2. V druhej miske vymiešam spolu cmar, pivo a vajíčka.
  3. Tekutú zmes pridám k tej suchej a miesim cesto. 
  4. Vymiesené cesto vložíme do obdĺžnikovej formy a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 50 - 60 min. Prepečenie chlebíka kontrolujeme klasicky, špajdľou.

Ak by sa nám zdalo byť cesto suché, pridáme ešte trošku piva, ak zase naopak, mokré, pridáme ešte trochu múky. Všetko závisí od druhu múky, ktorý používate. Cesto na tento chlieb však bude aj tak trochu redšie, tak to s tou múkou veľmi neprežeňte.

pic13