Hlavný obrázok

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

Potrebujeme:

1 šálku zmesi strukovín na hŕstkovú polievku

3 stredne veľké zemiaky

2 väčšie mrkvy

kúsok klobásy (nemusí byť)

2 bobkové listy

soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Zmes strukovín namočíme do dvoch šálok vody, najlepšie na noc. Ak nemáme toľko času, postačí aj pár hodín.

  2. Namočené a naboptnané strukoviny zlejeme, dáme do hrnca a zalejeme cca 1,5 litrom čerstvej vody. Pridáme bobkové listy a varíme na miernom plameni približne 20 minút.
  3. Medzitým očistíme a nakrájame zemiaky a mrkvu na kocky a kolieska. Po 20 minútach ich pridáme do hrnca a varíme ďalších približne 20 minút, resp. kým nie sú strukoviny a mrkva so zemiakmi mäkké. 
  4. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a mletou rascou. 
  5. Ja polievku zahusťujem tak, že približne jej polovicu rozmixujem ponorným mixérom.
  6. Po takomto zahustení ešte pridám na menšie kúsky nakrájanú klobásku a nechám ešte prejsť varom.
  7. Polievku podľa potreby ešte dokorením, ale obyčajne to už nie je treba, lebo klobáska ju dostatočne dochutí :-)

Ak nemáte zmes strukovín na hŕstkovú polievku, môžete si namiešať svoju vlastnú. V tej mojej, kupovanej, je hrach žltý a zelený polený, perličková biela fazuľa, šošovica stredná, červená šošovica, fazuľa Mungo, farebná fazuľa a fazuľa Adzuki.

pic13