Hlavný obrázok

Losos s omáčkou z grilovanej zeleniny

I keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, losos s omáčkou z grilovanej zeleniny je veľmi rýchle jedlo plné zeleniny. Chutné a zdravé.. :-)

Potrebujeme:

na omáčku:


1 červenú cibuľu

1 menšiu cuketu

1 červenú papriku

cca 8 cherry paradajok

4 strúčiky cesnaku

bylinkovú soľ

cca 2 ČL olivového oleja

cca 1 ČL balzamikovéo octu



lososa

celozrnný kuskus (pre 2 osoby 1/2 šálky)

mladý špenát


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Ako prvé pripravím omáčku. Zeleninu očistím a pokrájam na menšie kúsky. Cesnak pridám k zelenine celý, neošúpaný. Pokrájanú zeleninu dám na pekáčik, pokvapkám trochou oleja a ochutím bylinkovou soľou. Premiešam a dám do rúry pod gril približne na 15 - 20 minút.


  2. Po ugrilovaní nechám zeleninu trochu vychladnúť. Cesnak nezabudnite ošúpať. Zeleninu dám do mixéra a rozmixujem na omáčku. Podľa chuti ešte dosolím bylinkovou soľou, olivovým olejom a balzamikovým octom.
  3. Lososa pripravujem tiež v rúre (nemusím tak umývať sporák). Stačí ho len pokvapkať trochou oleja, ochutiť bylinkovou soľou a tiež dať pod gril. Stačí takých 10 - 15 minút, v závislosti od jeho veľkosti a hrúbky.
  4. Kuskus pripravím podľa návodu na obale a primiešam k nemu nakrájané špenátové listy.

Omáčku z grilovanej zeleniny využívam aj na mnohé iné spôsoby. Dá sa pripraviť pikantnejšia (buď vmiešaním chilli omáčky, na drobno nakrájanej chilli papričky) alebo do nej vmiešam trochu môjho domáceho kečupu a hneď sa z nej stane dip na namáčanie či už zeleniny alebo tortillových chipsov. A zdrvšia verzia party jedla je na svete :-) Rovnako používam túto omáčku aj ako omáčku k cestovinám. 

Mne k takto upravenému lososovi najviac chutí celozrnný kuskus. Vy si k nemu zvoľte prílohu podľa vašej chuti. Výborný bude aj s varenými, či pečenými zemiakmi, quinoou, ...