Best Recipes
celozrnné rybičky

Sezamové krekry

Keď raz vyskúšate tieto celozrnné sezamové krekry, som presvedčená o tom, že žiadne slané tyčinky, rybičky, praclíky a veci im podobné, už kupovať nebudete! Moje krekry sú naozaj jednoduché. Postačí vám len pár ingrediencií a čo je asi najpostatnejšie, sú úžasne chrumkavé.

potrebujeme:

1 a 1/2 šálky špaldovej celozrnnej múky

1/2 šálky parmezánu

100 g masla

2 ČL sezamových semienok

1 ČL soli

cca 2 PL vody



Príprava
Kroky: 7

U nás mali tieto krekry úspech aj ako príloha k hummusu.. tortillové chipsy si nikto ani nevšimol.

1.

Postup prípravy tohto receptu je viac ako jednoduchý. Všetky suroviny dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto.

2.

Vodu pridávam až na konci. Najskôr len jednu lyžicu a ak sa mi zdá byť cesto ešte suché, pridám aj druhú. Závisí to od druhu múky, ktorú použijem. Každá má inú absorbčnú schopnosť.

3.

Vypracované cesto presuniem na pracovnú plochu, ktorú trošku pomúčim. Vyvaľkám na cca 2 mm tenkú placku a vykrajujem vybrané tvary, v tomto prípade rybičky.

4.

Vykrojené rybičky presuniem na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. 

5.

Do každej rybičky na plechu pichnem jemne vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúkli.

6.

Posypem sezamom, ktorý prstom jemne vtlačím do cesta. Rybičky nie je potrebné pred pečením ničím natierať.

7.

Pečiem v rúre vyhriatej na 175 stupňov 10-12 minút, v závislosti od veľkosti vykrojených tvarov. Keď začnú okraje krekrov jemne tmavnúť, sú hotové.

S múkou môžete experimentovať ako sa vám páči. Pri najbližšej príležitosti skúsim časť múky nahradiť napríklad pohánkovou, či cícerovou múkou... Rovnako parmezán sa dá nahradiť iným výrazným syrom, sezamové semienka zase napríklad sušenými bylinkami, údenou červenou paprikou, či makom, rascou, ... Možností je naozaj veľa.

Aby však boli krekry naozaj chrumkavé, odporúčam nevykrajovať veľké vzory. Mali by to byť naozaj len malé jednohubky. 
Keď ma tlačí čas, oveľa rýchlejšou variantou je nevykrajovať žiadne tvary, ale vyvaľkané cesto nakrájať nožom alebo radielkom na malé kocky alebo obdĺžničky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Gyoza taštičky

Nadýchané taštičky plnené mletým mäsom a zeleninou. Výdatná porcia sójovej omáčky nesmie chýbať.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky