Hlavný obrázok

Jahodová šarlota

Jahodová šarlota je naozaj luxusne vyzerajúci dezert, ktorého príprava je až prekvapujúco jednoduchá. Zaberie len trochu viac času. Ale keď ju ochutnáte, zistíte, že to za to stojí.

Potrebujeme:

na roládu:


4 vajíčka

4 PL brezového cukru

2 PL vody

1 PL oleja

100 g celozrnnej špaldovej múky

jahodový džem


na náplň:


500 g jemného tvarohu

250 g šľahačkovej smotany

2 - 4 PL medu

1 balíček želatíny

jahody


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr upečiem roládu. Oddelím bielka od žĺtkov. Z bielok pripravím sneh, do ktorého uprostred šľahania pridám 2 PL brezového cukru a vyšľahám do tuha.

  2. Žĺtka vyšľahám so zostávajúcimi 2 PL cukru do svetlej peny. Pridám olej a vodu.
  3. Nakoniec (už len vareškou) vmiešavam striedavo (po menších množstvách) múku a bielkový sneh.
  4. Takto pripravené cesto vylejem na plech vystlaný papierom na pečenie. Odporúčam, aby nebol plech veľmi nízky, ale mal trošku vyššie okraje. Upečiete tak rovnomerný plát cesta, aj okraje budú rovnomerné, nie tenké.

  5. Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 10 minút.
  6. Po vychladnutí plát cesta pretočím buď na silikónovú podložku alebo na iný plech. Stiahnem z neho papier na pečenie a opäť pretočím. Potriem džemom, opatrne, ale pevne zrolujem a nechám chvíľu v chlade postáť.

  7. Kým roláda odpočíva, pripravím tvarohovú náplň. Tvaroh vymiešam s medom (množstvo medu prispôsobte vlastnej chuti) a šľahačkovú smotanu vyšľahám do tuha. Šľahačku jemne vmiešam do ochuteného tvarohu.
  8. Želatínu pripravím podľa návodu na obale. Ja som použila práškovú. Nechala som ju napučať v troche vody, na miernom ohni som ju rozpustila a vmiešala som do nej trochu tvarohovej náplne. Takto zriedenú želatínu som vmiešala do tvarohovej náplne a dobre premiešala.
  9. Ak chcete, môžete do náplne pridať aj na menšie kúsky nakrájané ovocie. Keďže ja som si pripravila roládu s jahodovým džemom, vmiešala som do náplne niekoľko na kocky nakrájaných jahôd.
  10. A ideme dávať všetko dokopy. Misku s priemerom 19 cm a výškou 9 cm som vystlala potravinovou fóliou. Roládu nakrájam na tenšie rezy a vysteliem nimi misku. Niekoľko rezov si nechám aj na dno šarloty. Vlejem pripravenú tvarohovú náplň, zarovnám a poukladám zostávajúce rezy rolády.

  11. Prikryjem potravinovou fóliou a dám do chladničky aspoň na niekoľko hodín dobre stuhnúť. Najlepšie cez noc.

  12. Pred servírovaním šarlotu vyklopím na podnos a krájam na rezy.

Ja si roládu pečiem svoju vlastnú. Rada viem, čo jem :-) Ak sa vám však do toho nechce, resp. máte málo času, môžete roládu nahradiť dlhými cukrárskymi piškótami. Vtedy by som ale použila klasickú tortovú formu a piškóty by som dala na dno a boky formy.
Alebo totálne zaneprázdnení (či leniví? :-P) môžu použiť kupovanú roládu. 



Z jahodovej šarloty sa veľmi jednoducho vie stať napríklad šarlota malinová. Pri príprave rolády použijem malinový džem a do tvarohovej náplne vmiešam niekoľko malín. Alebo použijem džem z lesného ovocia a čučoriedky.