Hlavný obrázok

Zemiakovo-syrové pagáče

Nepoznám nikoho, kto by nemal rád pagáče. Bryndzové, oškvarkové, syrové, ... Tento raz vám ponúkam svoju verziu zemiakovo-syrových pagáčov z celozrnnej múky. Vďaka zemiakom sú výborné a vláčne aj na druhý deň (ak teda nejaké zostanú).

Potrebujeme:

500 g celozrnnej špaldovej múky

2,5 ČL soli

300 ml plnotučného mlieka

1 PL prírodného trstinového cukru

1/2 kocky droždia

1 vajíčko

100 ml oleja

125 g masla

cca 400 g zemiakov uvarených v šupke

125 g cheddaru

1 vajíčko na potretie

syr na posypanie (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Keďže sú to pagáče z kysnutého cesta, začnem kváskom. Mlieko zohrejem v hrnčeku na miernom ohni, ale len aby bolo teplé. Horúce mlieko zabije kvasnice a cesto nevykysne, tak pozor na to. K mlieku pridám lyžicu cukru a rozdrobím doň droždie. Prikryjem a nechám aspoň 15 minút postáť.

  2. Ja miesim cesto v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Do misy dám celozrnnú múku, 1 a 1/2 lyžičky soli, vajíčko, olej a vykysnutý kvások. Miesim aspoň 4 minúty, kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy. Ak by sa vám cesto stále lepilo (každá múka je iná), pridajte ešte trochu múky. 

  3. Vymiesené cesto prikryjem a nechám kysnúť aspoň hodinu až hodinu a pol, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  4. Vykysnuté cesto rozvaľkám do tvaru obdĺžnika a postupne naň postrúham maslo, zemiaky a syr. Zemiaky ešte posolím lyžičkou soli (alebo podľa chuti). Náplň trošku pritlačím prstami a cesto preložím zo všetkých štyroch strán.

  5. Prikryjem a opäť nechám aspoň 20 minút podkysnúť. Potom opäť rozvaľkám a ešte raz preložím. Keď mám menej času, prekladám cesto len raz. Stačí to aj tak.

  6. Rozvaľkané cesto tupou stranou noža "narežem" do mriežky a vykrojím pagáčiky. Dávam ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Natriem ich rozšľahaným vajíčkom a posypem trochou syra.

  7. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 - 25 minút, v závislosti od ich veľkosti.






Hrúbku cesta volím podľa toho, aké veľké pagáčiky idem piecť. Keď ich robím menšie, vyvaľkám aj cesto na tenšie, aby neboli po upečení veľmi vysoké.

Pre lepšiu orientáciu: 400 - 450 g je približne 5 menších zemiakov. Nemusíte ich ale vážiť presne. Niekedy uvarím napríklad tri väčšie a proste ich nastrúham a rovnomerne rozprestriem po celej ploche cesta.

Na posypanie môžete použiť aj "klasickú" posýpku, ako napríklad celú rascu, mak, či sezamové semienka. Vďaka zemiakom je cesto vláčne, pagáčiky nie sú suché ani na druhý deň. 

My ich jeme najčastejšie "len tak" bez ničoho, ale výborné sú aj ako príloha ku gulášu, či inej výdatnej a hustej polievke. Vtedy ich pečiem väčšie. A ich však pripravujem ako party chuťovku, robím ich zase menšie.

pic13