Hlavný obrázok

Minestrone s quinoou

Minestrone je pestrá talianska zeleninová polievka, ktorá má neskutočné množstvo verzií. Nikdy do nej nemusíte použiť tú istú kombináciu zeleniny, takže každý raz to bude polievka s inou chuťou. Ja som do tej mojej pridala aj quinou, pre bohatšiu chuť a razom tak vie zastúpiť aj hlavné jedlo.

Potrebujeme:

1 cibuľu

1 väčšiu mrkvu

1 cuketu

2 strúčiky cesnaku

1 plechovku paradajok

hrsť červenej šošovice

1/4 šálky quinoi

1 plechovku červenej fazule

hrsť mrazenej kukurice

cca 2 ČL soli

1/4 ČL mletého čierneho korenia

1/4 ČL mletej rasce

1/4 ČL údenej červenej papriky

1/4 ČL kurkumy

1/4 ČL zmesi piatich čínskych korení

štipku mletého zázvoru



pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Cibuľu, mrkvu a cuketu očistím a nakrájam na kocky. Asi tri minúty opekám na lyžici oleja. 

  2. Pridám na drobno nakrájaný cesnak a keď sa po chviľke rozvonia, zalejem všetko konzervou paradajok. Pridám približne liter vody a privediem k varu. Množstvo vody pridávam podľa toho koľko polievky chcem uvariť a akú ju chcem hustú.
  3. Ochutím soľou, korením, mletou rascou, kurkumou, zmesou čínskych korení, údenou paprikou a mletým zázvorom.
  4. Keď polievka vrie, pridám do nej za hrsť červenej šošovice a varím približne 20 minút.
  5. Po uvarení šošovice prichádza na rad quinoa. Dobre ju opláchnem pod tečúcou vodou a pridám k polievke.
  6. Keď je uvarená (cca po ďalších 20 minútach), vmiešam fazuľu z konzervy a mrazenú kukuricu. Fazuľu najskôr poriadne opláchnem pod tečúcou vodou.
  7. Ochutnám a podľa potreby ešte dosolím.



Podstatou tejto talianskej polievky je zmiešať rôzne druhy zeleniny a uvariť ich :-) Množstvo surovín a korenín uvedených v recepte berte len orientačne. Nie je to nič čoho by ste sa mali fixne držať. Ak máte doma petržlen, či kaleráb, pridajte ich. Alebo máte radšej hrášok ako cuketu? Nech sa páči, pridajte do polievky ten. A presne toto je na tejto polievke úžasné. Jarná verzia polievky bude chutiť inak ako tá, ktorú pripravíte v zimnom období. Nebojte sa pridať ani špargľu, keď je v sezóne, či fazuľkové a hráškové lusky.

A rovnako to je aj s korením. Prispôsobte jeho výber zelenine, ktorú použijete. Niekedy sa do nej hodí viac tymiánu, majoránu, či iných byliniek.

pic13