Best Recipes
rozplývajúce sa na jazyku

Extra čokoládové sušienky

Všetci čokoholici pozor! Toto je recept na extra čokoládové sušienky. Extra preto, lebo len na cesto potrebujeme štvrť kila čokolády a ešte to zdupľujeme čokoládovými kúskami, ktoré vmiešame do už hotového cesta. Nádherne sa rozplývajú na jazyku.

potrebujeme:Serves: 24

250 g horkej čokolády (70%)

50 g masla

200 g hladkej múky

1/2 ČL prášku do pečiva

2 vajíčka

150 g kryštáľového cukru

štipku soli

1 ČL vanilkového extraktu

100 g čokoládových kúskov (kvapiek)



Príprava
Kroky: 6

Po tomto recepte siaham najmä vtedy, keď potrebujem upiecť nejakú sladkú dobrotu naozaj extra rýchlo. Alebo keď zabudnem vybrať maslo z chladničky dostatočne vopred, aby zmäkklo.

1.

Čokoládu nalámem na menšie kúsky a spolu s maslom ju roztopím vo vodnom kúpeli. Ako na to, si prečítajte v kategórii Tipy a triky.

2.

Medzitým vyšľahám vajíčka s cukrom do svetlej peny. 

3.

Pridám k nim roztopenú čokoládu s maslom, vanilkový extrakt a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nezabudnem ani na štipku soli. Tá je nevyhnutnosťou vo všetkých čokoládových koláčoch.

4.

Nakoniec do hotového cesta vmiešam vareškou čokoládové kúsky.

5.

Plech vysteliem papierom na pečenie. Polievkovou lyžicou alebo inou naberačkou robím z cesta kôpky. Sušienky sa pri pečení trochu nafúknu, tak im treba dopriať trochu priestoru a nedávať ich blízko seba. Ak chcete, môžete ich trochu sploštiť.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 12 - 14 minút (v závislosti od ich veľkosti).

Keďže ide do cesta toľko čokolády odporúčam vybrať si naozaj nejakú kvalitnú, minimálne 70%. Čokoládových kúskov môžete pridať aj viac, respektíve ich pre zmenu môžete nahradiť napríklad lentilkami, či nasekanou bielou čokoládou, orieškami, ... 

Tieto sušienky by mali byť vo vnútri trochu ako keby nedopečené, mäkké. Budú sa nádherne rozplývať na jazyku. Preto ich určite neprepečte, pečte ich naozaj maximálne 12 minút, aby neboli suché a tvrdé ako kameň. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Sušienky s mandľovým maslom

Toto sú asi tie najrýchlejšie sušienky, ktoré viem pripraviť. Ich príprava mi spolu s pečením nezaberie viac ako 15 minút! V poslednej dobe "fičím" na mandľovom masle, tak sa ho snažím používať kde sa dá.

Linecké pečivo

Krehké vianočné pečivo, ktoré nechýba asi na žiadnom sviatočnom stole. U nás doma by to bez neho ani neboli poriadne Vianoce.

Zlepované kešu hviezdičky

Zlepované kešu sušienky sú zdravšou verziou klasického lineckého pečiva. Preto ak nechcete pri pečení použiť klasickú múku, či cukor, ste na správnej adrese.

Zázvorové sušienky

Na povrchu chrumkavé, vo vnútri jemné a zároveň štipľavé. Presne takto chutia tieto voňavé zázvorové sušienky.

Ovsené linecké koláčiky

Linecké koláčiky patria u nás k akémusi základu vianočného pečenia. My ich máme veľmi radi a na sviatočnom stole nesmú chýbať. A preto som vyskúšala aj ich zdravšiu verziu. Časť múky som nahradila ovsenými vločkami..

Pohánkové sušienky

Tieto pohánkové sušienky sú veľmi podobné pečiatkovým keksíkom. Vďaka použitej múke sú však bezlepkové a v kombinácii so škoricou s medom sú veľmi lahodné. Ideálne do krabičky na desiatu do školy.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta