Hlavný obrázok

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto sa dá pripraviť z akýchkoľvek byliniek, či orechov. V mojej kuchyni sa teší veľkej obľube napríklad špenátové pesto, či toto pesto z medvedieho cesnaku. Práve ono je u nás znamením, že jar je konečne tu :-)

Potrebujeme:

2 veľké hrste medvedieho cesnaku (cca 120 g)

100 g mandlí bez šupky

100 g parmezánu

1 ČL morskej soli

cca 200 ml oleja


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Medvedí cesnak poriadne opláchnem pod tečúcou vodou a v sušičke na šalát sa zbavím prebytočnej vody.

  2. Takto umytý medvedí cesnak dám do mixéra so sekacím nožom, pridám ošúpané mandle, na menšie kúsky nalámaný parmezán, soľ a najskôr len 100 ml oleja.
  3. Všetko spolu poriadne rozmixujem a podľa potreby prilievam ešte zostávajúcich 100 ml oleja (v závislosti od toho, aké husté alebo riedke pesto chcem).



Ak použijem pesto z medvedieho cesnaku hneď, resp. v priebehu pád dní, uschovávam ho v chladničke, v sklenenom, dobre uzatvárateľnom poháriku. Pre lepšie "zakonzervovanie" nalejem na povrch pesta ešte trochu oleja.

Ďalším spôsobom jeho (dlhšieho) uschovania je zmrazenie. Rozdelím ho do misky na výrobu ľadových kociek, zalejem olejom a dám do mrazničky. Po zmrazení kocky vyberiem, dám do sáčku a opäť do mrazničky. Potom už len vyberám toľko kociek, koľko potrebujem. 

Ja pesto nepoužívam iba na cestoviny. Ochucujem ním napríklad aj grilované mäso, či zeleninu. Alebo ho pridávam ako ochucovadlo do hustých zeleninových polievok. Výborné je aj ako základ na pizzu, namiesto paradajkovej omáčky, alebo ním ochutím paradajky, ktoré podávam na bruschette.

pic13

Ďalšie spôsoby využitia medvedieho cesnaku, či pesta, nájdete aj v nasledujúcich receptoch:

Nátierka z medvedieho cesnaku
Cestoviny s medvedím cesnakom
Paradajková bruschetta s mozzarellou

Špenátové pesto
Pesto zo sušených paradajok