Best Recipes
vítanie jari

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto sa dá pripraviť z akýchkoľvek byliniek, či orechov. V mojej kuchyni sa teší veľkej obľube napríklad špenátové pesto, či toto pesto z medvedieho cesnaku. Práve ono je u nás znamením, že jar je konečne tu.

potrebujeme:

cca 120 g medvedieho cesnaku (2 veľké hrste)

100 g mandlí bez šupky

100 g parmezánu

1 ČL morskej soli

cca 200 ml olivového oleja



Príprava
Kroky: 3

Ja pesto nepoužívam iba na cestoviny. Ochucujem ním napríklad aj grilované mäso, či zeleninu. Alebo ho pridávam ako ochucovadlo do hustých zeleninových polievok. Výborné je aj ako základ na pizzu, namiesto paradajkovej omáčky, alebo ním ochutím paradajky, ktoré podávam na bruschette.

1.

Medvedí cesnak poriadne opláchnem pod tečúcou vodou a v sušičke na šalát sa zbavím prebytočnej vody.

2.

Takto umytý medvedí cesnak dám do mixéra so sekacím nožom, pridám ošúpané mandle, na menšie kúsky nalámaný parmezán, soľ a najskôr len 100 ml oleja.

3.

Všetko spolu poriadne rozmixujem a podľa potreby prilievam ešte zostávajúcich 100 ml oleja (v závislosti od toho, aké husté alebo riedke pesto chcem).

Ak použijem pesto z medvedieho cesnaku hneď, resp. v priebehu pád dní, uschovávam ho v chladničke, v sklenenom, dobre uzatvárateľnom poháriku. Pre lepšie "zakonzervovanie" nalejem na povrch pesta ešte trochu oleja.

Ďalším spôsobom jeho (dlhšieho) uschovania je zmrazenie. Rozdelím ho do misky na výrobu ľadových kociek, zalejem olejom a dám do mrazničky. Po zmrazení kocky vyberiem, dám do sáčku a opäť do mrazničky. Potom už len vyberám toľko kociek, koľko potrebujem. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Rýchle nátierky

Mať v talóne niekoľko rýchlych nátierkových receptov sa vždy vyplatí. Najmä ak máte doma deti, ktorým pripravujete každý deň desiatu do školy. Lebo tie šunkové, či salámové rožky sa nedajú jesť večne...

Cuketové placky

Cuketové placky sú ľahšou alternatívou placiek zo zemiakov. Spolu so zeleninovým šalátom a jogurtovým dressingom patria k mojim obľúbeným jedlám.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta