Hlavný obrázok

Jablkový perník

Perník patrí u nás k obľúbeným koláčikom. Ja ho rada robievam hlavne uprostred týždňa, lebo jeho príprava nezaberie veľa času a nemusím ani špiniť mixér. Keď ho potriem džemom a tenkou vrstvou čokolády razom sa z "obyčajného" perníka stane zákusok.

Potrebujeme:

300 g celozrnnej špaldovej múky

150 g prírodného trstinového cukru

1 ČL sódy bikarbóny

1 ČL prášku do pečiva

2 PL kakaa

1 PL mletej škorice

2 PL zmesi perníkového korenia

2 menšie jablká

100 - 150 ml plnotučného mlieka

100 ml oleja

2 vajíčka

2 PL marhuľového džemu (nemusí byť)

cca 100 g 70% horkej čokolády (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Pri príprave perníka postupujeme podobne ako pri príprave muffinov. Najskôr zmiešame všetky suché ingrediencie, čiže múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, škoricu, kakao a perníkové korenie. 

  2. Do premiešanej suchej zmesi nastrúham jablká (na hrubo) a premiešam. Jablká sa tak obalia v múke a v ceste sa rovnomerne rozmiešajú, neklesnú počas pečenia na dno plechu.
  3. V druhej miske vymiešam mlieko spolu s olejom a vajíčkami. Množstvo mlieka závisí aj od savosti múky, ktorú ste použili a od množstva a šťavnatosti jabĺk. Ja vymiešam vajíčka a olej najskôr so 100 ml mlieka a keď sa mi zdá byť cesto husté, tak ešte prilejem zbytok a opäť vymiešam. 
  4. Mokré suroviny pridám k tým suchým, premiešam a vylejem na plech, ktorý som si vopred vymazala maslom a vysypala múkou.
  5. Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 15 - 20 minút. Ak použijete väčší plech, perník bude nižší a v takom prípade bude upečený skôr. Ja som použila plech s rozmermi cca 22 x 32 cm.
  6. Ešte hrúci perník potriem marhuľovým džemom a nechám vychladnúť.
  7. Medzitým rozpustím čokoládu vo vodnom kúpeli a vychladnutý perník ňou polejem.



Perník sa dá obohatiť množstvom ďalších surovín. Ak máte radi, pridajte hrozienka, či na hrubo nasekané vlašské orechy. Nájdete aj recepty, v ktorých sa džem primiešava priamo do cesta.
Záverečné potretie džemom a čokoládou je dobrovoľné. Ak chcem perník zabaliť na výlet alebo deťom na desiatu, tento krok vynechám, jednoduchšie sa tak balí a prenáša.

pic13
Ďalšie jablkové inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Jablkové muffiny
Korenená jablková torta
Jablkové minibábovky
Jablkový chlebíček
Jablkový závin bez cukru