Hlavný obrázok

Energy balls

Guličky vyrobené so samých dobrých a zdravých vecí, ktoré je dobré mať po ruke vždy, keď máte chuť na niečo malé a sladké. Dodajú vám energiu, ale bez zbytočných prázdnych kalórií :-).

Potrebujeme:

1 šálku quinoa vločiek

10 ks sušených marhúľ (nesírených)

3 PL lieskovo-orieškového krému (power nougat)

1 PL medu (nemusí byť)

2 PL jablkového pyré (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Quinoa vločky a marhule vložím do mixéra so sekacím nožom a rozmixujem.

  2. Pridám lieskovo-orieškový krém, opäť premiešam niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla a ochutnám. Podľa potreby pridám ešte med (v závislosti od sladkosti marhúľ) a/alebo jablkové pyré (to zase v prípade, že by sa mi zdala byť hmota suchšia a nedržala by pokope).
  3. Vytvarujem guličky a dám ich vychladiť do chladničky.



Z tohto množstva hmoty som pripravila 18 guličiek. Ako odmerku som použila veľkosť polievkovej lyžice (15 ml). 
A tak ako vlastne všetky moje recepty, i tento je veľmi variabilný a môžete si ho upraviť podľa svojej chuti. Quinoa vločky nahradím niekedy celozrnnými špaldovými, či pohánkovými vločkami, sušené marhule vymením za sušené slivky, power nugát zase za mandľové maslo, či moju domácu mandľovú nutelu... 

Už aj u nás viete nájsť neporovnateľne zdravšiu verziu lieskovo-orieškovej nátierky. V predajniach zdravej výživy hľadajte napríklad Power nougat, lieskovo-orieškový krém. Vyrobiť si ho môžete aj doma. Potrebujete len výkonný mixér, lieskové orechy, kvalitný kakaový prášok, kakaové maslo a cukor z kokosových kvetov. Mňamka! :-)

Väčšiu výživovú hodnotu dodáte guličkám vtedy, keď do nich primiešate aj nejaký svoj obľúbený proteínový prášok (odporúčam bez príchute), resp. čistý kolagén.

pic13

Jablkové pyré pripravím veľmi jednoducho: jablká umyjem, ošúpem a zbavím jadrovníka. Takto očistené jablká nakrájam na malé kocky a vložím do hrnca. Podlejem trochou vody, pridám citrónovú šťavu z polovice citróna a dusím, kým nie sú mäkké. Odstavím z ohňa a rozmixujem na kašu. Takto pripravené pyré rozdelím do menších sklenených pohárikov, uzatvorím a otočené hore dnom nechám vychladnúť. 
Deti si toto pyré obľúbili namiesto kupovanej výživy, klasicky s piškótami. Podľa toho, aký druh jabĺk som použila, netreba obyčajne výživu ani dosladzovať. Ak by boli jablká predsa len kyslejšie, pridajú si za lyžičku medu.