Hlavný obrázok

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim letom si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd. 

Potrebujeme:

4 vajíčka

1 šálku prírodného trstinového cukru

1/2 šálky repkového oleja

1/2 šálky plnotučného mlieka

1 kelímok (135 g) bieleho jogurtu

1 šálku celozrnnej polohrubej špaldovej múky

1 šálku celozrnnej hladkej špaldovej múky

1 PL prášku do pečiva

rebarboru

jahody


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. V mixéri vyšľahám celé vajíčka a cukor do svetlej peny.

  2. K vajíčkovej hmote postupne zašľahám olej, mlieko a biely jogurt.
  3. Nakoniec pridám hladkú, aj polohrubú múku, spolu s práškom do pečiva. Premiešam.
  4. Hotové cesto vylejem na plech na pečenie s vyšším okrajom, ktorý som si vopred vymazala maslom a vysypala múkou.
  5. Cesto zarovnám a posypem ovocím, ktoré som vopred nakrájala na menšie kúsky.
  6. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 - 25 minút.



Rebarboru a jahody pridávam len tak od oka, aby bol nimi povrch koláča rovnomerne pokrytý.

Toto cesto môžete použiť aj do okrúhlej tortovej formy, rebarboru a jahody nahraďte vašim obľúbeným ovocím, resp. ovocím, ktoré máte doma. Keďže je tortová forma menšia, urobím buď cesto len z polovičnej dávky, alebo vylejem do formy najskôr polovicu cesta, posypem ovocím, uhladím druhú polovicu cesta a opäť pokryjem ovocím. Takto mi vznikne vyššia ovocná torta.

pic13

Ďalšie ovocné inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Šľahačková torta
Čučoriedkový cheesecake
Čerešňová bublanina
Ovocný crumble
Trifle