Hlavný obrázok

"Džemovanie"

Nikdy by som si nebola pomyslela, že jedného dňa sa zo mňa stane taká tá pravá žienka domáca, ktorá bude nielen vyvárať a vypekať, ale dokonca aj variť rôzne džemy! :-) A čo je ešte lepšie, strašne ma to baví! 

 

Moje detstvo bolo také to typické, keď bývate v malom meste a babku máte na dedine. Čiže sobotné povinné brigády v záhrade a následné nikdy nekončiace zaváranie či už uhoriek, čerešní, marhúľ a sliviek alebo tlačenie kapusty do suda a samozrejme aj neodmysliteľné niekoľkohodinové varenie džemov (ktorému predchádzalo niekoľko hodinové čistenie a krájanie ovocia). :-P

I keď sa už moja mamina poučila a nezavára všetko na desiatky fliaš, či pohárov, sme radi, že u nej ešte stále nájdeme zásoby domácich kompótov, či uhoriek :-). Takže zaváranie ma (zatiaľ) nejako nechytilo, keďže mám svoj zdroj :-).

S varením džemov je to už niečo iné. To ma baví veľmi! Možno aj preto, že naše deti sú viac "na sladké", ak nie je na raňajky hrianka s medom, tak musí byť s džemom. Preto im ten džem uvarím radšej sama, ako by som im ponúkala kupovaný, v ktorom je viac cukru ako ovocia.
Musím však podotknúť, že v mojej kuchyni sa džem nevarí vo veľkých hrncoch dlhé hodiny. Džem nevarím veľmi do zásoby, uvarím ho pokojne aj z kila ovocia, ak mám dobré, domáce. Sú to niekedy len 2 - 3 poháriky, ale o to skôr skúšam rôzne kombinácie chutí. 

Pokiaľ som neuvarila svoj prvý džem, považovala som túto činnosť za únavnú a stresujúcu (najmä ak džem nie a nie zhustnúť). Postupom času a s pribúdajúcimi "odvarenými" pohárikmi som zistila, že je to vlastne veľmi jednoduchá a rýchla forma spracovania predovšetkým veľmi zrelého ovocia. 

sladenie


Na prípravu dobrého džemu vám stačí len ovocie a trocha cukru, prípadne citrónovej šťavy. To je základ, ktorý nikdy nesklame.
Niekedy však nezaškodí trošku experimentovania, čo poviete? :-) Skúste nahradiť biely cukor napríklad prírodným trstinovým. Áno, máte pravdu, aj to je len "obyčajný" cukor, ale vďaka inému spracovaniu obsahuje aspoň nejaké vitamíny a minerálne látky a nie len prázdne kalórie. A počas varenia dodá napríklad marhuľovému džemu veľmi jemnú karamelovú chuť. Na osladenie ovocia môžete použiť aj med, stéviu, či brezový cukor. Výbornou voľbou je aj cukor z kokosových kvetov.


extra tip:
Ak máte čas, skúste začať s prípravou džemu deň vopred (alebo aspoň niekoľko hodín). Ovocie umyte, prípadne vykôstkujte, nakrájajte na menšie kúsky (alebo rozpučte rukami, či zomeľte), posypte cukrom, premiešajte a nechajte takto stáť v chlade do druhého dňa. Ovocie pustí viac svojej šťavy a chuť je podľa mňa o niečo koncentrovanejšia. Ja dávam v takomto prípade cukru aj o polovicu menej. Na druhý deň ochutnám a až potom pridám prípadne ešte viac cukru (ale obyčajne to nie je potrebné).

Takto varíme džem u mojej maminy :-)

ďalšie dochutenie

 

Na varení a pečení je podľa mňa jednou z najúžasnejších vecí nekonečné množstvo kombinácií chutí, vôní, textúr, farieb, ... A práve pri varení džemu to platí niekoľkonásobne. Napadlo by vám niekedy uvariť štipľavý chilli džem? Ja ho varím každý rok na Vianoce, ako jedlý darček. Rovnako aj taký dobrý domáci kečup je vlastne paradajkový džem, nie? :-).

Ale keď sa už bavíme hlavne o tom ovocí, ochutiť ho môžete doslova čímkoľvek. Na zvýraznenie chuti poslúži citrónová, pomarančová a limetková šťava, či kôra. Vanilkový struk zase zvýrazní sladkosť ovocia (takže nepridávam toľko cukru). Výborným ochucovadlom sú aj rôzne pálenky, či likéry (mandľové amaretto, pomarančový likér, hnedý kubánsky rum, ...). Zabudnúť nemôžeme ani na rôzne bylinky, hodí sa predovšetkým mäta, medovka, bazalka, rozmarín, citrónový tymián, či levanduľa. 

varenie


Podľa mňa nie je vôbec potrebné variť džemy celé hodiny. Postačí aj 15, či 30 minút, čím sa rovnako postaráme aj o zničenie prípadných nežiadúcich baktérií.
Ak ovocie obsahuje dostatok pektínu, netreba sa obávať, že by džem nezhnustol. Niekedy sa však môže zdať, že je džem redší a ani po dlhšom varení nezhustne. V takýchto prípadoch mu vieme pomôcť pridaním extra pektínu. V súčasnosti sa dajú kúpiť aj v prírodnej forme, nie len klasické gelfixy a podobné želírovacie prípravky. Stačí sa poobzerať v obchode alebo na internete. Dokonca som našla aj recept na domácu výrobu pektínu z jabĺk, len ten ešte odskúšaný nemám.

Keď je džem horúci, obyčajne je redší. Zhustne až keď vychladne. Či bude džem po vychladnutí dostatočne hustý zistíte jednoduchým testom. Malý tanierik dám do chladničky alebo do mrazničky dobre vychladiť. Potom naň kvapnem trochu uvareného džemu a opäť dám do chladničky. O pár minút tanierik vyberiem, ochutnám a takto zistím, či má vychladnutý džem dostatočnú hustotu. 



sterilizovanie


Priznám sa, mne sterilizovanie ako také nikdy "nevoňalo". Proste sa mi do toho nechcelo. Obyčajne som bola rada, že už mám všetku prácu za sebou, poháriky naplnené... Ale keďže ja nevarím veľa džemu naraz, nemám potrebu ho sterilizovať, aby dlhšie vydržal. Naplnené poháriky dobre uzatvorím, otočím vrcháničom nadol, prikryjem utierkou a nechám do druhého dňa vychladnúť. Ešte sa mi nestalo, že by som mala nejaký džem pokazený.
Poháriky na džem musia byť, samozrejeme, poriadne umyté a vysušené (ako aj vrchnáčiky). Pre mňa najpohodlnejším spôsobom ich sterilizácie je umytie v umývačke riadu pri vyššej teplote. Po umytí sa už pohárikov a vrchnáčikov dotýkam iba zvonka, nie zvnútra!

nevarené džemy

Samostatnú kapitolu tvoria v súčasnosti "moderné" nevarené džemy. Zahusťujú sa najčastejšie chia semienkami. Keďže ovocie neprejde varom, vydrží takto pripravený džem oveľa kratšiu dobu. Preto je to ideálna možnosť prípravy keď máte ovocia pomenej, nemáte čas na varenie, alebo ste netrpezlivý a džem si chcete vychutnať čo najskôr :-). Jeden až dva poháriky  v chladničke sú pre nás tak akurát na pár dní.

pic13

A aby som len toľko neteoretizovala, vyskúšajte napríklad:

Marhuľový džem
Chilli džem
Domáci kečup