Hlavný obrázok

Jahodové nanuky s tvarohom

Kto by v lete nemal rád zmrzlinu, či nanuky... U nás ich zbožňujeme všetci a jedli by sme ich stále :-) Preto som začala pripravovať aj domáce nanuky. Jednak je to až smiešne jednoduché a kvôli mrazenej pochúťke nemusíme ani z domu vychádzať :-)

Potrebujeme:

250 g hrudkovitého tvarohu

250 ml plnotučného mlieka

cca 500 g jahôd

2 - 4 PL medu


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Tvaroh rozmixujem spolu s mliekom na hladkú kašu.

  2. Pridám jahody (ja používam aj mrazené) a med a opäť dobre rozmixujem. Množstvo medu závisí aj od množstva a sladkosti jahôd.
  3. Zmes nalejem do formičiek na nanuky a dám do mrazničky.



Príprava domácich nanukov je naozaj takto smiešne jednoduchá. Záleží len na vás, čo všetko do nich pridáte. Tento základný tvarohovo-ovocný recept môžete obmieňať a dopĺňať podľa chuti. Jahody sa dajú nahradiť iným ovocím (alebo mixom rôzneho ovocia). Do rozmixovanej zmesi môžete nakoniec vmiešať aj na malé kúsky nakrájané ovocie... Ak chcete nanuky viac jahodové ako tvarohové, je to jednoduché. Použite buď viac jahôd alebo menej tvarohu :-)
No a pre väčších maškrtníkov môžete ešte pripraviť verziu napríklad s bielou čokoládou (hotové nanuky namáčam v rozpustenej čokoláde a buď hneď jeme, alebo nechám čokoládu stuhnúť a nanuky uložím do krabičky späť do mrazničky).
Použiť môžete aj jemný tvaroh, nie hrudkovitý. Ja mám však radšej ten hrudkovitý, lebo aj po rozmixovaní a zmrazení je v nanukoch cítiť taká tá klasická tvarohová (hrudkovitá) chuť. A pre nás to je mňam :-)



Ak nemáte formičky na nanuky, použite napríklad plastové poháriky, či kelímky z jogurtov. Zmes nechajte chvíľu mraziť a až keď stuhne (cca 30 - 60 min.), napichajte do nej paličky, či malé plastové lyžičky. Preto nebudem uvádzať množstvo kusov, ktoré z tohto množstva pripravíte - závisí to od veľkosti formičiek, či pohárikov, ktoré použijete. Ale na pár dní máte určite o mrazené sladké zásoby postarané :-)

Chuť ovocia a tvarohu bude po zamrazení o niečo menej výrazná. Nebojte sa preto osladiť zmes možno aj o niečo viac ako ste zvyknutí. Lebo sa vám ľahko môže stať, že nanuky budú "také nijaké".

Ovocné drene (k tým sa ešte dostaneme) a iné mrazené pochúťky robím radšej do jednotlivých formičiek, mištičiek a pod. Keby som zmes naliala do jednej veľkej nádoby, po zmrazení bude veľmi tvrdá a u nás nemá nikto trpezlivosť na to, čakať kým zmes trochu povolí, aby sa dala naberať a jesť lyžičkou. Do nanuku sa môžeme pustiť hneď :-)

pic13