Hlavný obrázok

Studená zeleninová polievka

Väčšina z nás varí v lete asi oveľa menej. Ja sa snažím pripravovať predovšetkým ľahké jedlá s množstvom čerstvej zeleniny, ktoré príjemne osviežia. Naším favoritom sú studené polievky, ako napríklad táto nevarená zeleninová.

Potrebujeme:

1 menšiu červenú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1/2 šalátovej uhorky

5 paradajok

hrsť mladého špenátu

cca 2 dcl paradajkovej šťavy (alebo džúsu)

1 PL extra panenského olivového oleja

pár kvapiek balzamika

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

parmezán (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky. Uhorku a paradajky používam aj so šupkou a semienkami, nevykrajujem ich.

  2. Vložím do mixéra spolu so zostávajúcimi surovinami, čiže s paradajkovou šťavou, špenátovými listami, olivovým olejom, balzamikom a korením.
  3. Všetko dobre rozmixujem a dochutím postrúhaným parmezánom.



Pri príprave tejto polievky používam domácu paradajkovú šťavu, ktorú nám každý rok pripravuje moja mamina. Použiť však môžete aj známu passatu (vtedy by som pridala aj trochu vody) alebo kvalitný paradajkový džús. A keď si pripravujem polievku len pre seba, kvapnem do nej pár kvapiek chilli omáčky, alebo nakrájam kúsok chilli papričky.

Ako chrumkavú vložku do polievky používam na malé kúsky nakrájanú zeleninu, ktorú som použila pri príprave, či slnečnicové semienka. Ak však chcete polievku výdatnejšiu, pridajte si k nej chrumkavé krutóny alebo uvarené drobné druhy cestovín. 

pic13

Ak vás táto studená polievka zaujala, vyskúšajte aj moju obľúbenú uhorkovú:

Studená uhorková polievka