Hlavný obrázok

Ricottový koláč

Ricottový koláč je vlastne pečený cheesecake bez korpusu. Je plný samých dobrých vecí. Odporúčam podávať ho dobre vychladený, s ovocím, ktoré máte práve doma.

Potrebujeme:

500 g ricotty

250 g jemného tvarohu

4 vajcia

4 - 6 PL prírodného trstinového cukru

šťavu a kôru z jedného citróna

1 balenie Zlatého klasu


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Cesto na tento koláč môžete vymiešať klasicky vareškou alebo pomocou kuchynského robota s miešacím nadstavcom. Tažke najskôr vymiešam spolu ricottu a tvaroh. 

  2. Pridám cukor, vajíčka a opäť dobre premiešam (kým sa cukor nerozpustí).
  3. Nakoniec pridám citrónovú kôru a šťavu a Zlatý klas.
  4. Cesto vylejem do tortovej formy s priemerom cca 22 cm. Na dno formy som dala papier na pečenie.
  5. Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 40 minút. Kým cesto nie je stuhnuté, ale predsa len v strede trošku trasľavé. Po vychladnutí ešte trochu stuhne.



Ricottový koláč pečiem obyčajne v lete, kedy spolu s rôznym sezónnym ovocím výborne osvieži a zasýti, keďže je plný bielkovín (a bez múky). Zbožňujem na ňom predovšetkým tú jeho jemnú, krémovú chuť. 

Ak chcete koláčik ešte zdravší, nahraďte trstinový cukor napríklad medom alebo iným sladidlom. Riaďte sa podľa svojej chuti aj čo sa množstva cukru týka.
Alebo cukor úplne vynechajte a "doslaďte" si koláč sladším ovocím (alebo ovocným pyré - omáčkou). :-)

Ricotta je typický taliansky čerstvý syr s výbornými výživovými vlastnosťami. Preto sa ho snažím zaraďovať do nášho jedálnička častejšie. 

pic13
Vyskúšajte aj ďalšie moje tvarohové inšpirácie:

Citrónový cheesecake
Nepečený cheesecake
Strúhaný tvarohový koláč
Tvarohový koláč s polentou
Tvarohová bábovka