Best Recipes
s mletými mandľami

Tekvicová bábovka

Priznám sa, že tekvicu som do koláča použila len druhýkrát.. ale určite nie naposledy! Tekvicová bábovka zožala doma veľký úspech. I na druhý deň bola krásne jemná a vláčna. A to práve vďaka tekvici a cmaru.

potrebujeme:

2 šálky celozrennej špaldovej múky

1 šálku mletých madlí

3/4 - 1 šálku prírodného trstinového cukru

2 ČL korenia Mixed spice alebo perníkového

1 a 1/2 ČL jedlej sódy

400 g tekvicového pyré

1/3 šálky oleja neutrálnej chuti

3/4 šálky cmaru

4 vajíčka

cca 2 PL kakaového prášku (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 7

1.

Najskôr potrebujem tekvicové pyré. Menšiu Hokkaido tekvicu dobre umyjem, pokrájam na mesiačiky, vydlabem semienka a nakrájam na malé kúsky. Ja ich varím v pare približne 15 minút, kým nie je tekvica mäkká. Uvarenú tekvicu dám do kuchynského robota so sekacím nožom a rozmixujem na hladkú kašu.

2.

K tekvicovému pyré pridám olej (ja som použila kokosový), cmar a vajíčka a opäť všetko rozmixujem.

3.

Teraz nasleduje príprava suchej časti cesta. V miske zmiešam múku s mletými mandľami, korením, cukrom a sódou bikarbónou.

4.

K suchej časti vylejem tú tekutú, tekvicovú časť a vareškou jemne, ale dôkladne premiešam, aby sa všetko dobre spojilo.

5.

Bábovkovú formu som vymazala tiež kokosovým olejom a trošku vysypala múkou. Asi polovicu alebo aj 2/3 cesta do nej vylejem a zvyšnú časť cesta "prifarbím" kakaom. Kakaovú časť tiež nakoniec vylejem do formy.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 50 - 55 minút.

7.

Po upečení nechám bábovku ešte aspoň pol hodinu chladnúť vo forme v ktorej sa piekla a až potom ju vyklopím na mriežku, aby vychladla úplne.

Tekvicové pyré nemusíte variť v pare, môžete ho klasicky uvariť vo vode. Nijako však tekvicu neochucujte, len ju proste uvarte.

Tak ako aj pri ostatných mojich receptoch platí, že na pečenie bábovky použite múku, akú máte doma. Nemusí to byť striktne špaldová, či celozrnná, ale vďaka nej má bábovka o niečo väčšiu výživovú hodnotu a aj zasýti na dlhší čas.
To isté platí aj s cukrom. Výber a kvalita jednotlivých surovín je len a len na vás :-).

Rovnako môžete vynechať kakaovú časť cesta. Ja robím bábovku dvojfarebnú kvôli deťom, majú tak pocit, že to je čokoládový koláčik :-).
Kto z nejakého dôvodu nepoužíva v kuchyni kokosový olej, nič vám nebráni v tom, aby ste použili akýkoľvek iný olej neutrálnej chuti. A ak nemám doma cmar, tak použijem biely jogurt.

Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou tejto bábovky je korenie. Ja som zvyknutá používať zmes korenia Mixed spice, čo je akási obdoba nášho perníkového korenia. Pridaním mletej škorice a napríklad trošky mletého klinčeka, či kardamónu bude bábovka zase iná, inak voňavá.

Vidíte, že pri pečení sa nie je čoho báť. Obyčajne je nutné dodržať len presný pomer surovín, ale tie môžete obmieňať podľa vašej chuti, resp. zásob, ktoré máte doma.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta