Best Recipes
s parmezánom

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

potrebujeme:

500 g tekvicového pyré

250 g hladkej špaldovej múky

250 g celozrnnej špaldovej múky

2 ČL prášku do pečiva

2 - 3 ČL soli

150 - 200 ml oleja neutrálnej chuti

cca 50 g parmezánu

1 vajíčko (na potretie)

tekvicové semienka na ozdobu



Príprava
Kroky: 6

Tieto tekvicové pagáčiky podávam aj k rôznym nátierkám, či dipom na namáčanie.
Rovnaký postup môžete použiť aj pri príprave chrumkavých tekvicových krekrov. Vtedy rozdeľte cesto aspoň na 3 až 4 časti a vyvaľkajte ho naozaj na tenučko. Po upečení budú pagáčiky alebo krekry chrumkavé.

1.

Ja som si uvarila tekvicu Hokkaido na pare. Mäkké kúsky tekvice dám do kuchynského robota so sekacím nožom a urobím z nich pyré.

2.

Pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou, postrúhaný parmenzán a pár stlačeniami pulzného tlačidla premiešam.

3.

Nakoniec postupne pridávam olej a vypracujem cesto.

4.

Cesto rozdelím na dve časti a vyvaľkám na tenšiu placku veľkosti plechu, na ktorom budem pagáčiky piecť. Keďže je cesto viac olejové, mastnejšie, pracujem priamo na papieri na pečenie, aby som už nemusela pridávať múku navyše. Cesto teda vyvaľkám, presuniem aj s papierom na plech a tam ho nakrájam na menšie kocky.

5.

Pagáčiky (alebo štvorčeky) potriem rozšľahaným vajíčkom, trošku ešte na povrchu posolím a ozdobím tekvicovými semienkami.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút (v závislosti od veľkosti pagáčikov), kým nezískajú na povrchu zlatistý nádych.

Ak chcete mať v pagáčikoch výraznejšiu tekvicovú chuť, nahraďťe časť oleja olejom tekvicovým. Ja používam buď olivový alebo kokosový (bez chuti a vône). Olej prilievajte postupne, len toľko, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Závisí to predovšetkým od druhu použitej múky. Niekedy postačí 150 ml, inokedy zase o niečo viac.

Tekvicové pyré: menšiu Hokkaido tekvicu poriadne umyjem, pokrájam na mesiačiky, vydlabem semienka a nakrájam na malé kúsky. Ja ich varím v pare približne 15 minút, kým nie je tekvica mäkká. Môžete ju však aj uvariť klasicky v hrnci, podliatu trochou vody. Uvarenú tekvicu dám do kuchynského robota so sekacím nožom a rozmixujem na hladkú kašu. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta