Hlavný obrázok

Krehké cesto

Príprava krehkého cesta je veľmi jednoduchá a stačí nám naň len pár základných surovín, ktoré máme bežne v kuchyni. Aby však práca s ním bola úspešná, oplatí sa vedieť zopár základných informácií. 

Potrebujeme:

220 g hladkej múky

150 g masla

1 žĺtok

štipku soli

pic13

Príprava krehkého cesta je skutočne veľmi jednoduchá. Múku, studené
maslo, žĺtok a soľ dáme do kuchynského robota so sekacími nožmi a pomocou pulzného tlačidla vypracujeme cesto. Ak mixér nemáme,
vypracujeme cesto ručne.

 

Na čo si dať pozor:

  1. Maslo musí byť naozaj studené. Cesto nespracovávame zbytočne dlhú dobu, tak v mixéri, ako aj ručne, lebo maslo začne mäkknúť a cesto sa bude lepiť.

  2. Ak by sa nám zdalo byť cesto "suché" (čo závisí od použitej múky), môžeme pridať lyžicu studenej vody.
  3. Múku nemusíme použiť len klasickú hladkú, ja ju niekedy pomiešam aj s celozrnnou (približne tretinu množstva).
  4. Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 30 min. do chladničky.
  5. Po vychladnutí je najjednoduchšie vaľkať cesto medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo papieru na pečenie. Ak by sme ho len podsýpali múkou, môže sa stať, že múky pridáme veľa a cesto bude nakoniec tuhšie a nie krehké. Vaľkanie cesta medzi dvoma fóliami nám uľahčí aj prenášanie cesta do pripravenej formy.
       
  6. Ak budeme piecť sladký koláč (koláče), môžeme do cesta pridať ešte 1 polievkovú lyžicu práškového cukru. Ja cukor obyčajne nepridávam, ale to závisí od náplne, ktorú v danom recepte idem použiť. Citrónová kôra ho tiež pekne ovonia.
  7. Ak idem vyrábať slanú verziu, niekedy ho ozvláštnim napríklad mletým čiernym korením, sušenými bylinkami alebo trochou strúhaného parmezánu.
  8. Formu na pečenie nie je potrebné vopred vymazávať alebo vystieľať papierom na pečenie. Krehké cesto je vďaka maslu dostatočne mastné na to, aby sa na formu počas pečenia neprilepilo.
     
  9. Krehké cesto pečieme metódou tzv. slepého pečenia. To znamená, že po vytvarovaní cesta do príslušnej formy ho prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme napr. suchou fazuľou. Takto sa nám počas pečenia nenafúkne, zachová si svoj tvar. Týmto spôsobom pečieme cesto cca 15 min., potom dáme z neho fazuľu aj s papierom na pečenie preč a pečieme ďalších 5 min. Cesto by malo zostať stále svetlé, nemalo by zhnednúť. Necháme ho vychladnúť a až potom použijeme plnku podľa receptu.
     
  10. Toto množstvo cesta vystačí na jednu obdĺžnikovú formu o rozmeroch 11 x 33 cm alebo na 12 ks košíčkov (klasický muffinový plech).
     
  11. Po upečení necháme koláč vyhladnúť vo forme v ktorej sa piekol. Horúce cesto je veľmi krehké a koláč by sa celý polámal a rozmrvil. Aj po vychladnutí však treba byť opatrný. Krehké cesto nezískalo svoj názov len tak pre nič za nič. :-) 

pic13