Hlavný obrázok

Mandľové sušienky s džemom

Mandľové sušienky s džemom pripravujeme najčastejšie na Vianoce. Krehké keksíky bez múky môžete okrem rôznych druhov džemov naplniť napríklad aj čokoládou, či iným krémom a razom máte originálny dezert na stole. Nám však najviac chutí práve táto džemová verzia.

Potrebujeme:

100 g masla

1/3 šálky prírodného trstinového cukru

2 žĺtka

1/2 šálky mandľového masla

1 ČL vanilkového extraktu

200 g mletých mandlí

3 PL tapiokovej múky (alebo kukuričného škrobu)

1 ČL prášku do pečiva

štipku soli



džem



pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Začnem zmäkknutým maslom, do ktorého vmiešam cukor.

  2. Postupne pridám žĺtka, mandľové maslo a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešam, aby sa všetky suroviny spojili.
  3. Nakoniec vmiešam mleté mandle, škorb, prášok do pečiva a štipku soli.
  4. Z takto pripraveného cesta odoberám kúsky veľkosti asi 1/2 polievkovej lyžice (alebo aké veľké koláčiky chcete). Ak sa mi cesto lepí na ruku, namočím si ich do vody. Vytvarujem guľky, do ktorých urobím v strede jamku. Tú môžete urobiť buď palcom alebo napríklad obrátenou stranou varešky.
  5. Sušienky pečiem na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 175 stupňoch približne 12 - 15 minút. 
  6. Ak by sa sušienky počas pečenia viac nafúkli, tak do nich po upečení (kým sú teplé) urobím jamku ešte raz (keďže sú horúce, tak už nie prstom ale obrátenou stranou varešky). :-)
  7. Po vychladnutí ich plním džemom.



V zahraničí sa s takýmito sušienkami môžete stretnúť pod názvom Jam drops. Na ich prípravu vám postačí miska s vareškou, zaobídete sa bez kuchynského robota. Ak nemáte po ruke tapiokovú múku môžete ju nahradiť kukuričným škrobom.
Sušienky nie sú veľmi sladké. Osladíte ich práve tým džemom, ktorým ich ozdobíte. Ale prírodný trstinový cukor môžete vymeniť napríklad za kokosový a mandľové maslo zase za arašidové. Druh náplne rovnako závisí len od vás. Podľa toho čo použijete, také budú sušienky sladké.
Z tohto množstva mi vyšlo 25 kusov sušienok.

Keď budete do cesta robiť jamky, okraje vám s najväčšou pravdepodobnosťou popraskajú, lebo cesto je skôr suchšie. Ak máte čas a trpezlivosť, môžete jednotlivé sušienky pred pečením pekne uhladiť. Mne sa však páčia také popraskané. :-)

A ešte mám pre vás jeden tip: keby ste chceli na sušienkách väčšie jamky (aby sa ne ne zmestilo viac náplne), použite napríklad takú tú drevenú "naberačku" na med, alebo nejakú inú kuchynskú pomôcku, ktorá bude mať vyhovujúci priemer. :-)

pic13

Ďalšie inšpirácie na sviatočné pečenie nájdete aj v týchto článkoch:

Jedlé darčeky
Naše tradičné Vianoce
Nepečené Vianoce