Hlavný obrázok

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené. Ja vám ponúkam moju verziu s mandľami, mletými vločkami a kokosovým cukrom. 

Potrebujeme:

300 g mletých vločiek

70 g gaštanovej múky

100 g kokosového cukru

1 ČL prášku do pečiva

2 vajíčka

7 PL kokosového oleja

2 PL amaretta (mandľového likéru)

cca 100 g celých mandlí


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Vločky zomeliem v mlynčeku na kávu a dám do misky.

  2. K mletým vločkám pridám múku, prášok do pečiva, cukor a premiešam.
  3. K suchým surovinám pridám tie zostávajúce, "mokré", čiže vajíčka, kokosový olej a amaretto a vypracujem cesto (buď vareškou, alebo ja to radšej robím rukami).
  4. Nakoniec prisypem celé, neošúpané mandle a dobre ich do cesta zapracujem.
  5. Cesto rozdelím na dve časti a z každej vytvarujem valček, ktorý presuniem na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý valček trochu sploštím. Tvar a veľkosť valčeka nám bude udávať aj tvar a veľkosť jednotlivých sušienok.
  6. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.
  7. Po upečení nechám valčeky vychladnúť a nakrájam ich ostrým nožom na jednotlivé rezy. Tie poukladám vedľa seba na plech na pečenie (môžete použiť ten istý, na ktorom sa už piekli).
  8. Takto nakrájané jednotlivé biscotti dám opäť do rúry na približne 20 minút. V polovici pečenia ich otočím.




Vločky použite aké máte doma. Ja si robievam svoj vlastný mix, podľa toho aké kúpim v obchode. Najčastejšie sú to celozrnné špaldové s ovsenými a ražnými, niekedy k nim pridám napríklad aj kamutové.

Gaštanovú múku som použila z jednoduchého dôvodu, mala som ju doma otvorenú, tak som ju chcela spotrebovať. (Gasťanovú múku som kupovala kvôli týmto úžasným Gaštanovo-čokoládovým rezom.) Takže pokojne si skúste svoj vlastný experiment s inou múkou :-).

Tým, že som rozdelila cesto na dve časti, mi vznikli menšie biscotti. Čo je podľa mňa ideálna veľkosť na chrumkanie a namáčanie. Ak sa vám však žiadajú biscotti väčšie (dlhšie), tak z pripraveného cesta vytvarujte len jeden valec. V takom prípade by som ho ale piekla aspoň o 10 - 15 minút dlhšie.
Ak by ste krájali biscotti tenšie, druhú fázu pečenia môžete zase o pár minút skrátiť, aby ste ich nemali ako kameň alebo aby sa vám nespálili. Treba to sledovať a vybrať vtedy, keď sa vám budú páčiť. :-)

No a potom už stačí len šálka dobré čaju, horúcej čokolády alebo dobrého sladkého dezertného vínka a namáčať.. :-)

pic13

Inšpiráciu na ďalšie sviatočné pečenie nájdete aj v týchto článkoch:

Jedlé darčeky
Naše tradičné Vianoce
Nepečené Vianoce