Hlavný obrázok

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Potrebujeme:

1 menšiu cibuľu

2 strúčiky cesnaku

cca 1 PL olivového oleja

3 väčšie zemiaky

1 hlávku brokolice (cca 500 g)

cca 1 - 1,5 l vody alebo vývaru

soľ

mleté čierne korenie

mletú rascu


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Cibuľu a cesnak nakrájam na drobno a opražím na lyžici olivového oleja.

  2. Pridám na kocky nakrájané (ošúpané) zemiaky a na ružičky rozobratú brokolicu.
  3. Ochutím soľou, korením a rascou. Premiešam a nechám tak minútku opekať.
  4. Opraženú zeleninu zalejem vývarom (ak mám) alebo vodou.
  5. Prikryjem a varím približne 20 minút, kým nie sú zemiaky a brokolica mäkké.
  6. Polievku rozmixujem ponorným mixérom a podľa potreby ešte dochutím, prípadne rozriedim.



Hustotu polievky si regulujete veľmi jednoducho. Buď pridáte viac zeleniny a menej tekutiny alebo naopak. Odporúčam uvariť polievku trochu hustejšiu a ďalšiu tekutinu (vývar) pridať podľa potreby až po rozmixovaní.

Ďalšie dochutenie polievky je len na vás. Ako som už bola spomínala, nám k nej stačí kúsok čerstvého chlebíka. Môžete však použiť aj vaše obľúbené krutóny, strúhaný parmezán, alebo ju zjemnite trochou mlieka, či smotany. Pre ešte brokolicovejšiu chuť do nej pridajte malé ružičky ďalšej brokolice uvarenej v pare. No a pre ešte výdatnejšiu chuť vám nič nebráni pridať na kocky nakrájanú opečenú slaninku. :-)

Ja zvyknem polievku ešte ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a repovými výhonkami. 

pic13

Ak vám zachutili krémové polievky, skúste aj tieto moje recepty:

Polievka z pečenej tekvice
Zemiakový krém so slaninkou
Mrkovo-šošovicová polievka
Krémová cesnačka
Polievka z pečených paradajok