Hlavný obrázok

Expresné jogurtové žemličky

Chutné a čerstvé domáce pečivo môžete mať na stole doslova za pár minút. Tieto expresné jogurtové žemličky sú vynikajúce aj v tom, že sa nemusíte báť žiadneho kysnutia. 

Potrebujeme:

1 šálku hladkej špaldovej múky

2 ČL prášku do pečiva

3/4 ČL soli

140 g kelímok nízkotučného (0,5%) gréckeho jogurtu

1 bielko na potretie

semienka na posypanie


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Do misky dám múku, prášok do pečiva, soľ a jogrut. Najskôr všetko premiešam vareškou, kým sa suroviny nespoja.

  2. Potom presuniem cesto na pracovnú plochu, ktorú trochu pomúčim. Párkrát zľahka premiesim a rozdelím na 4 časti.
  3. Každú časť cesta vyvaľkám do valčeka, ktorého konce spolu spojím. Vznikne mi niečo ako koliesko s dierkou uprostred (v zahraniční sa tento druh pečiva nazýva aj bagel). 
  4. Každú žemličku dám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Potriem bielkom a bohato posypem rôznymi semienkami. 
  5. Pečiem v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 15 minút.



V tomto prípade použite nízkotučný, ale hustý grécky jogurt. Ak by ste použili tučnejší jogurt, cesto by mohlo byť príliš vlhké. Ale nabudúce to asi predsa len skúsim s hustým, tučným jogurtom, keďže mávam doma len také. :-)
Ja som povrch žemličiek posypala sezamovými a ľanovými semienkami. Pridala som aj trochu hrubozrnnej morskej soli. Použite však kombináciu semienok akú máte radi. 

Keďže sa tieto žemličky pripravujú bez kysnutia, síce trochu narastú, ale počítajte s tým, že po upečení budú hutnejšie. Nebudú veľmi nadýchané. Ale mne táto konzistencia vyhovuje. Výborne sa hodia napríklad k vajíčkovému šalátu. Ten je trochu "mokrejší", ale tým, že nie sú žemličky také nadýchané, nepremočia sa hneď. 

pic13

Ak sa vám pečenie domáceho pečiva zapáčilo, skúste aj ďalšie moje recepty:

Rascový chlieb s pivom
Focaccia
Pažítkový párty chlieb
Domáce tortilly
Kukuričný chlieb s chilli