Best Recipes
bez múky

Špenátová roláda

Špenátová roláda bez múky je ako stvorená na pohostenie pre šibačov počas Veľkej noci. Je veľmi jemná a chuť špenátu v nej nie je veľmi výrazná. Preto by sa ju nemali báť ochutnať ani tí, ktorí špenát veľmi nemusia.

na korpus:

450 g mrazeného špenátového pretlaku

5 vajec

cca 1 ČL soli

50 g parmezánu


na náplň:

250 g jemného tvarohu

cca 4 ks sušených paradajok naložených v oleji

cca 2 PL parmezánu

1 strúčik cesnaku

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti



Príprava
Kroky: 8

1.

Začnem prípravou korpusu. Mrazený špenátový pretlak nechám najskôr rozmraziť (preto ho nezabudnite vybrať z mrazničky dostatočne vopred).

2.

Oddelím bielka od žĺtkov. Do rozmrazeného a odkvapkaného špenátu primiešam žĺtka, postrúhaný parmezán, soľ a všetko dobre premiešam.

3.

Nakoniec opatrne vmiešam vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.

4.

Takto pripravené cesto dám na plech s aspoň trochu vyšším okrajom, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Ja používam na rolády plech s rozmermi cca 39 x 28 cm. Odporúčam potrieť papier buď olejom alebo maslom a vysypať mandľovou múkou, strúhankou, mletými vločkami, ... podľa toho čo uprednostňujete. Papier sa tak bude dávať (sťahovať) z upečeného kropusu lepšie dole. 

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 20 minút, jemne do zlatista.

6.

Po upečení vyklopím korpus na ďalší, čistý, papier na pečenie a stiahnem z neho ten papier, na ktorom sa korpus piekol. Opatrne ešte teplé zarolujem, nie však veľmi na pevno a nechám vychladnúť.

7.

Kým korpus chladne, pripravím krém. Tvaroh ochutím soľou, korením, postrúhaným parmezánom a roztlačeným strúčikom cesnaku. Nakoniec vmiešam na malé kúsky nakrájané sušené paradajky.

8.

Vychladnutý korpus odrolujem a pripravený krém rozotriem na jeho celú plochu. Opäť zarolujem a nechám vychladiť.

Ak by ste chceli mať roládu trochu "vyššiu", pripravte buď viac krému alebo použite menší plech. Nám však takáto tenká vrstva vyhovuje. V tejto kombinácii je roláda síce jemná, ale zároveň aj trošku pikantná (vďaka cesnaku a sušeným paradajkám).
Ak však uprednostňujete iné slané plnky do rolád, pokojne použite takú, ktorá vám bude chutiť viac. Možno vajíčko uvarené na tvrdo, na jemno postrúhané a vymiešané s maslom, tvarohom a cibuľkou? Alebo ochuťte tvaroh pestom zo sušených paradajok, ... Namiesto tvarohu sa výborné hodí krémový syr. 

Keďže roláda neobsahuje žiadnu múku, po odstátí bude skôr vlhkejšia. Odporúčam ju preto čím skôr skonzumovať (aspoň do 2 dní).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Falošná treska

Falošná treska má s rovnomennou rybou pochúťkou rovnaký iba názov. Táto verzia ju chuťou trošku pripomína a je plná samých dobrých vecí. Presvedčiť sa o tom môžete iba tak, že si ju pripravíte a ochutnáte.

Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka je súčasťou tradičného veľkonočného pohostenia zrejme vo väčšine našich domácností. Ja sa musím priznať, že robievať som ju začala iba nedávano, ale zato u nás už nesmie chýbať ani jeden rok.

Nátierka z medvedieho cenaku

V jednoduchosti je krása. V prípade receptu na nátierku z medvedieho cesnaku to platí priam ukážkovo. Na začiatku sú tri ingrediencie, nasleduje jednoduchá a rýchla príprava a všetko uzatvára fantastická chuť.

Hráškové pesto

Nebojte sa, nemusíte čakať na prvú úrodu mladého hrášku. Na výrobu tohto skvelého hráškového pesta (dipu, omáčky, či nátierky) vám postačí ten z mrazničky.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky