Hlavný obrázok

Mrkvový chlieb bez kysnutia

Mrkvový chlieb je jedna z mojich obľúbených rýchloviek. Áno, presne tak, aj pečenie domáceho chleba môžeme považovať za rýchlovku. Zamiešať, vytvarovať a dať piecť. A výborný chlebík je hotový. :-)

Potrebujeme:

300 g hladkej špaldovej múky

200 g celozrnnej špaldovej múky

2 - 3 ČL soli

1 ČL jedlej sódy

150 g mrkvy (cca 2 stredne veľké)

hrsť vlašských orechov (cca 30 g)

300 g bieleho jogurtu

cca 100 ml plnotučného mlieka



pic13

Postup prípravy receptu:

  1. V mise zmiešam hladkú a celozrnnú múku spolu so soľou a jedlou sódou.

  2. Pridám na jemno postrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
  3. Nakoniec všetko spojím bielym jogurtom a mliekom. Mlieko pridávam postupne, možno nebudete potrebovať všetko. Závisí to od múky, koľko tekutiny bude potrebovať. Mlieka teda pridajte len toľko, aby vám vzniklo pružné cesto.
  4. Cesto preložím na pomúčenú pracovnú plochu a ešte rukami trochu premiesim. 
  5. Vytvarujem bochník, ktorý dám na plech vystlaný papierom na pečenie. Tupou stranou noža "nakreslím" na jeho povrch mriežku. 
  6. Pečiem v rúre vyhriatej na 230 stupňov 25 - 30 minút. To, že je chlebík hotový spoznáte aj podľa toho, že po zaklopaní na jeho dno bude znieť duto.



Pri príprave tohto chlebíka používam rada kombináciu hladkej a celozrnnej múky. Ich pomer si upravte podľa seba, resp. použite iba hladkú múku, celozrnná nie je povinná. Rovnako vám nič nebárni v tom sa s múkami trošku pohrať a namiešať si vlastný mix. Podľa mňa sa výborne hodí aj múka ražná, pohánková, ovsená, ...

Mrkvy môžete pridať len tak od oka, nemusíte ju presne vážiť. Myslite však na to, že chlebíku dodá trošku sladkú chuť (ak jej použijete viac) a preto by som v takom prípade pridala do cesta viac soli. A je tiež rozdiel, či použijete mladú, jarnú mrkvu, ktorá je o niečo sladšia a šťavnatejšia, alebo "starú" mrkvu.
Keď postrúhate mrkvu na jemnom strúhadle, zafarbí cesto jemne do oranžova a nebude ju v ňom vidno. Chlebík však bude nádherne vláčny. Ak by ste ju v chlebíku predsa len chceli aj vidieť, tak ju postrúhajte na hrubom strúhadle. Chlebík tak bude mať aj hrubšiu štruktúru.

Ak nemáte v chlebíku radi nič chrumkavé, orechy pokojne vynechajte. 
Ja síce miesim cesto v kuchynskom robote s hnetacím hákom, ale ak ho nemáte, postačí vám aj miska s vareškou.

pic13

Ak sa vám pečenie domáceho chleba zapáčilo, vyskúšajte aj tieto recepty:

Expresné jogurtové žemličky
Rascový chlieb s pivom
Špaldový chlieb
Focaccia
Ľanový chlieb bez múky