Hlavný obrázok

Nevarený jahodový džem

Ak sledujete na internete aj ďalšie stránky o jedle a varení, nebude pre vás recept na tento jahodový džem bez varenia žiadnou novinkou. Ja o ňom viem už dávno, ale prvýkrát som ho vyskúšala až teraz.

Potrebujeme:

500 g jahôd

cca 1 PL medu (nemusí byť)

1/2 ČL vanilkového extraktu

2 - 3 PL chia semienok


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Jahody umyjem a spolu s medom a vanilkou rozmixujem v kuchynskom robote so sekacím nožom.

  2. Jahodové pyré premiešam (teraz už len vareškou alebo lyžicou) s chia semienkami a dám do pohárikov. 
  3. Skladujem v chladničke.



Jahody musia byť naozaj zrelé, aby sa dali ľahko rozmixovať a hlavne aby aj chutili ako jahody. :-)  Ak ich máte mäkkšie a máte radi v džeme aj kúsky ovocia, tak ich postačí len popučiť vidličkou.
Ak máte jahody sladučké, nemusíte k nim pridávať žiadne sladidlo alebo možno postačí len jedna čajová lyžička medu, na zvýraznenie chuti.

Chia semienka potrebujú trochu času, aby odviedli svoju prácu a zahustili jahodové pyré, tak si nezabudnite pripraviť džem s dostatočným časovým predstihom (aspoň hodinu - dve).

Vanilkový extrakt môžete nahradiť buď semienkami z čerstvého vanilkového lusku alebo ho vynechajte úplne. Zopár kvapiek citrónovej šťavy vie rovnako pozdvihnúť chuť ovocia.

Džem skladujem v chladničke a keďže nie je varený, jeho trvanlivosť je len zopár dní. Pripravte si preto len toľko džemu, koľko stihnete za nejaké 3 - 4 dni spotrebovať. Pokojne len z polovičnej dávky. 

Výborné sa hodí k bielemu jogurtu, či tvarohu, odporúčam použiť ho aj na lievance či palacinky, ako ovocnú omáčku, ...

pic13

Ďalšie jahodové inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Jahodové nanuky s tvarohom
Jahodové galetky
Tiramisu s jahodami
Jahodová šarlota
Rebarborovo-jahodový koláč