Hlavný obrázok

Moje ratatouille

Väčšina z vás pozná pod názvom Ratatouille (čítaj "ratatuj") asi skôr rovnomennú rozprávku. Vo svete gastronómie ide však o zeleninové jedlo, ktoré sa varí predovšetkým v okolí francúzskeho Nice, ale nielen tam. Existuje niekoľko spôsobov jeho prípravy. Ja som si vymyslela svoju vlastnú verziu, ktorá je veľmi jednoduchá.

Potrebujeme:

1 červenú cibuľu

cca 3 strúčiky cesnaku

1 menšiu cuketu

1 červenú papriku

1 žltú papriku

1/2 baklažánu

cca 250 g cherry paradajok

cca 200 ml paradajkového pyré

soľ

mleté čierne korenie

mletú údenú papriku

zmes sušených byliniek (alebo čerstvých)

mletú rascu

kúsok sušenej alebo čerstvej chilli papričky (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Všetku zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na malé kocky (cuketu a baklažán nešúpem). Cesnak nasekám na drobno.

     

  2. Do väčšej panvice dám na dno trochu oleja a zeleninu opekám asi tak 5 minút. 
  3. Ochutím vybranými koreninami a bylinkami, podlejem paradajkovým pyré, dobre premiešam a prikryté nechám dusiť 15 - 20 minút (podľa toho ako mäkkú, resp. chrumkavú zeleninu chcem). 
  4. Ak by zelenina pustila viac štavy a ja chcem ratatouille hustejšie, tak hrniec odokryjem a nechám časť tekutiny ešte odpariť.




Toto je jeden z tých receptov, kedy nie je potrebné uvádzať presné množstvo surovín. Použite proste čo máte doma, resp. čo máte radi. Niekto môžno vynechá baklažán, ale pridá viac cibule, či cesnaku. Nebojte sa skúsiť pridať napríklad aj uvarený cícer.
Rovnako aj množstvo paradajkového pyré závisí len od toho, aké husté ratatouille chcete. Ak použijete viac paradajok a necháte ich rozvariť, tak paradajkové pyré možno ani potrebovať nebudete. 

Čo sa rôznych korenín a byliniek týka, platí to isté. Použite čokoľvek sa vám hodí k vášmu mixu zeleniny. Ak jedlo nevarím pre deti, rada ho pripravujem ostrejšie. Inokedy ho viac ovoniam zmesou piatich čínskych korení, či pridám aj trochu kurkumy alebo mletého koriandra, ...

Mne najviac vyhovuje, keď všetku zeleninu nakrájam na malé kocky. Ratatouille je tým pádom aj rýchlejšie hotové. Môžete sa však stretnúť aj s verziou, kedy je zelenina nakrájaná na pásiky, či kolieska (vtedy sa obyčajne pečie v rúre). 

A tak ako existuje nekonečné množstvo kombinácií tohto úžasného zeleninového jedla, presne toľko existuje aj spôsobov jeho využitia v kuchyni. :-)
Vo Francúzsku sa vraj jedáva hlavne len tak s chlebom. Ja ho mám rada aj ako prílohu ku grilovanému, či pečenému mäsku, grilovaným syrom. Niekedy si k nemu pripravím len volské oko a rýchlu a ľahkú večeru mám hotovú raz - dva. Pokojne by som ho jedla aj ako salsu k nachos alebo by som ním naplnila tortilovú placku a zapiekla ešte s nejakým syrom.

Toto leto ho plánujem pripraviť viac naraz a dať do menších zaváraninových pohárov. Možno pár minút sterilizovať a takto ho budem mať hotové po ruke o niečo dlhšie.

pic13

Ďalšie inšpirácie na skvelé zeleninové jedlá, ktoré môžete pripraviť aj ako hlavné jedlo, ponúkam v nasledujúcich receptoch:

Cícerová panvička s tofu
Zeleninové rezance
Fazuľový šalát s kuskusom
Zeleninový burger
Quinoa šalát s fetou