Hlavný obrázok

Čerešňový koláč s mandľami

Tento čerešňovo-mandľový koláč vám môže pripomínať známy čerešňový koláč Clafoutis. Moja verzia je však bez múky a cukru. Na rozdiel od francúzskej pochúťky ho však  odporúčam podávať dobre vychladený.

Potrebujeme:

cca 500 g čerešní

2 celé vajíčka

2 žĺtka

250 ml šľahačkovej smotany

1/2 ČL vanilkového extraktu

100 g mletých mandlí

cca 2 PL medu (nemusí byť)

mandľové plátky na posypanie (nemusia byť)


trochu masla na vymazanie formy


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr je potrebné odkôstkovať čerešne. Ak nemáte odkôstkovač, odporúčam použiť jeden fígeľ, vďaka ktorému budete mať túto menej obľúbenú činnosť rýchlo hotovú. Použite hrubšiu slamku, ktorou jednoducho vytlačíte kôstku z čerešne.


  2. Okrúhlu koláčovú formu potriem maslom a vysypem trochou mletých mandlí (cca 10 g by vám malo stačiť).
  3. Do tortovej formy rovnomerne rozprestriem odkôstkované čerešne.
  4. V miske dobre vymiešam vajíčka, žĺtka, vanilkový extrakt a šľahačkovú smotanu. Podľa chuti a sladkosti čerešní môžete ešte dosladiť medom. 
  5. Nakoniec vmiešam mleté mandle a takto pripravené tekuté cesto vylejem. na čerešne. Povrch koláča posypem mandľovými lupienkami.
  6. Pečeiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30 minút.



Podľa mňa sa tento koláčik úplne zaobíde bez ďalšieho pridaného cukru, či iného sladidla. Vanilkový extrakt, šľahačková smotana a čerešne samotné mu dodajú bohatú chuť. 
Väčší maškrtníci môžu podávat koláčik aj s kopčekom kyslej smotany, či vyšľahanej šľahačky alebo menšou porciou čerstvých čerešní.

Keďže je cesto tekuté, nepoužívajte na prípravu tohto koláča formu s odnímateľným dnom. Mohlo by vám vytiecť. Čerešne môžete rozprestrieť na dno formy na začiatku prípravy, tak ako som to urobila ja, alebo najskôr vyliať cesto a naň poukladať čerešne. A o krásnu žltú farbu sa postarali domáce vajíčka. :-)

pic13

Nechajte sa inšpirovat aj ďalšími ovocnými receptami: 

Mandľovo-jahodový koláč
Malinové brownies
Čerešňová bublanina