Hlavný obrázok

Plnené šampiňóny

Priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom húb. Tieto zapekané šampiňóny plnené ricottou sú však presne tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Výborné ako bezmäsitý hlavný chod, či ako chuťovka na oslave.

Potrebujeme:

šampiňóny


na ricottovú náplň:


1 menšiu červenú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1 menšiu červenú papriku

hrsť mladého špenátu
 
bylinkovú soľ


250 g ricotty

cca 50 g parmezánu

1 vajíčko

soľ


na paradajkovú omáčku:


1 menšiu cibuľu

1 - 2 strúčiky cesnaku

1 konzervu lúpaných paradajok

bazalku

soľ a korenie podľa chuti

pár kvapiek balzamikového octu

1 ČL cukru (nemusí byť)


parmezán na posypanie




pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Šampiňóny najskôr ošúpem, odstránim nožičku a lyžičkou opatrne vydlabem vnútro.

  2. Pripravím ricottovú náplň. Na troche oleja orestujem cibuľu, cesnak a červenú papriku. Ochutím bylinkovou soľou a keď zelenina trochu zmäkkne (môže to trvať tak 5 - 7 minút), vmiešam k nej za hrsť nasekaného mladého špenátu. Ten v panvici už len prehrejem, aby trochu zvädol. Nechám vychladnúť.

  3. Ricottu vymiešam v miske spolu s postrúhaným parmezánom a vajíčkom. Podľa potreby ešte dosolím a pridám vychladnutú orestovanú zeleninu.

  4. Vydlabané hubové košíčky naplním ricottovou plnkou, na ňu dám za lyžicu - dve paradajkovej omáčky a nakoniec posypem ďalším strúhaným parmenzánom, prípadne iným syrom.

  5. Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30 minút, alebo môžete šampiňóny pripraviť na grile.



Ak nemáte veľa času, resp. trpezlivosti, voľte šamiňóny s veľkými klobúčikmi. V potravinách ich kúpite aj ako šampiňóny na grilovanie. Výborne sa hodia aj Portobello. Ak ich však plánujete pripravovať ako chuťovku, tak potom vyniknú v "klasickej" menšej podobe. S menšími klobúčikmi je však o niečo viac práce, vydlabať ich, tak s tým treba počítať.
S náplňou sa môžete vyhrať podľa svojich predstáv. Orestujte zeleninu akú chcete, prípadne ju ochuťte výraznejšími bylinkami, či koreninami.

Ja si pripravujem paradajkovú omáčku svoju vlastnú. Jej príprava je až smiešne jednoduchá. Stačí na panvici osmažiť cibuľku a cesnak, pridať paradajky z konzervy, ochutiť napríklad bazalkou, balzamikom, soľou a korením. Po miernom dusení všetko rozmixujem na hladkú omáčku a podľa potreby nechám ešte chvíľu redukovať na panvici. Niekedy nemajú paradajky výraznú chuť, v takom prípade k nim primiešam aj trošku cukru.
Túto omáčku používame aj ako základ na pizzu, či do lasaní, alebo iných zapekaných jedál.

Ak sa vám nechce paradajkovú omáčku pripravovať, použite buď kečup, alebo ak máte svoju obľúbenú kupovanú, tiež tým nič nepokazíte. Alebo dajte na ricottovú náplň koliesko čerstvej paradajky... :-)



Tento recept berte naozaj iba ako inšpiráciu pre vašu vlastnú tvorbu. Každý máme iné chute, riaďte sa teda nimi. :-) Niekto potrebuje v jedle cítiť viac cesnaku, iný si náplň viac prisolí, či pridá viac parmezánu, ... 
Rovnako je ťažko napísať koľko kusov šampiňónov budete potrebovať. Závisí to od toho, aké veľké použijete a pre koľko osôb ich budete pripravovať. 

A áno, ricottu môžete nahradiť napríklad nejakým krémovým syrom ako je Lučina, či jemný tvaroh, ale ricotta má predsa len svoju špecifickú chuť, ktorá sa mi do takýchto zapekaných pokrmov hodí viac. Ja by som to prirovnala asi k mascarpone. Tiež ho môžete nahradiť jemným tvarohom, či niečím podobným, ale výsledná chuť bude iná. I keď to neznamená, že nebude dobrá. :-)

pic13

Ricottová náplň a paradajková omáčka sa dajú použiť aj na prípravu iných jedál.

Ja som pozdĺžne nakrájala cuketu na tenké plátky, ugrilovala ju, potrela náplňou a zarolovala. Naplnené cuketové rolky som naskladala do menšieho pekáčika, na dno ktorého som dala paradajkovú omáčku (trochu omáčky som dala aj na cuketové rolky). Všetko som posypala syrom a zapekala v rúre. 
Ak sa mi podarí vyrobiť roliek viac, ako zjeme, pripravím jednotlivé porcie do malých alobalových misiek, ktoré uzatvorím a dám do mrazničky. Do rúry ich dám až vtedy, keď ich budem chcieť zjesť. :-)

Rovnako môžete postupovať aj pri príprave klasických lasaní, či pripraviť baklažánové rolky (prípadne ugrilované plátky zeleniny použiť namiesto cestovinových "lasaňových" plátov).