Hlavný obrázok

Kysnutý slivkový koláč

Kysnuté koláče s ovocím a posýpkou (či mrveničkou), to sú koláče môjho detstva. Predovšetkým vo mne evokujú prázdniny u babky na dedine. A raz za čas si túto chuťovú spomienku musím pripomenúť aj doma...

Potrebujeme:

na koláč:


250 - 300 ml plnotučného mlieka

3 PL kryštáľového cukru

20 g (1/2 kocky) čerstvého droždia

500 g polohrubej múky

100 g masla

2 žĺtka

štipku soli


slivky



na posýpku:


125 g masla

3/4 šálky polohrubej múky

3/4 šálky prírodného trstinového cukru


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Najskôr pripravím cesto. Maslo nechám pomaličky roztápať v malom hrnčeku a po odstavení ho nechám chvíľu chladnúť, aby som ho nepridávala do cesta horúce.

    2. Mlieko tiež pomaličky zahrejem, ale len aby bolo teplé, nie horúce. Kvások by sa v horúcom mlieku nepodaril.
    3. Do cca 100 ml teplého mlieka pridám za lyžicu cukru a rozdrobím droždie. Prikryjem a nechám aspoň 10 minút stáť. Takto pripravím kvások.
    4. V mixéri s hnetacím hákom zmiešam múku so štipkou soli a zostávajúcimi 2 lyžicami cukru.
    5. Pridám žĺtka, kvások, roztopené a už vychladnuté maslo a začnem hniesť cesto. Zostávajúce cca 2 dcl mlieka pridávam postupne, kým mi nevznikne hladké a pružné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Niekedy potrebujem použiť všetko mlieko, niekedy ho stačí menej...
    6. Vymiesené cesto potriem troškou roztopeného masla, ktoré mi v hrnčeku vždy zostane, prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou. Nechám kysnúť aspoň hodinu, resp. kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

    7. Po vykysnutí cesto opäť premiesim (tentoraz už ručne) a rozprestriem ho na pripravený, maslom vymazaný plech.

    8. Na rozprestreté cesto poukladám vykôstkované slivky, ktoré posypem trochou mletej škorice.
    9. Na slivky rozmrvím posýpku, ktorú pripravím tak, že v miske prstami premiešam múku s cukrom a zapracujem (rozmrvím) studené maslo.
    10. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 - 40 minút. 



Posýpka (alebo mrvenička) nie je povinná, môžete ju vynechať. Pre nás je to však klasika, ktorá nemôže na kysnutom koláči chýbať. :-) Ak sa ju však rozhodnete vynechať, aj tak odporúčam posypať slivky mletou škoricou a ešte trochou cukru. Slivky počas pečenia pustia trochu šťavy, cukor sa v nej rozpustí a jemne skaramelizuje. 
Polohrubú múku na posýpku môžete nahradiť aj hrubou, resp. rôznymi mletými vločkami.
Čas pečenia prispôsobte svojej rúre. Jeho dĺžka závisí aj od toho, aký veľký (vysoký) koláč sa vám podaril, keďže cesto počas pečenia v rúre ešte narastie. Aby som si bola istá, že je koláč naozaj dobre prepečený, urobím klasický špajdlový test.

pic13

Ďalšie slivkové inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Slivkový koláč s vločkami
Rýchly slivkový džem
Slivky v čokoláde