Hlavný obrázok

Pečený cícer

Chrumkavý pečený cícer je výbornou (a zdravšou) alternatívou, ak máte nutkanie chrúmať niečo slané pred telkou. Odporúčam pripraviť ho rovno v dvojnásobnej dávke. :-)

Potrebujeme:

1 pohár (alebo konzervu) cíceru

soľ a koreniny podľa chuti

cca 2 PL olivového oleja


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Ak používam už hotový cícer, tak ho dobre opláchnem pod tečúcou vodou a vysuším kuchynskými papierovými utierkami.

    2. V miske zmiešam napríklad soľ, čerstvo mleté čierne korenie, údenú papriku a sušený tymián spolu s olivovým olejom.
    3. K ochutenému oleju pridám osušený cícer a dobre premiešam, aby sa všetok cícer obalil v oleji.
    4. Cícer rozprestriem na plech vystlaný papierom na pečenie a dám do rúry vyhriatej na 200 stupňov približne na 30 - 40 minút. Počas pečenia cícer aspoň 3 - 4 krát premiešam.



Použiť kupovaný, už hotový cícer v pohári alebo v plechovke je časovo menej náročné. Ak však máte dosť času alebo proste nepatríte k priaznivcom konzervovaných jedál, uvarte si cícer vopred podľa toho, ako ste zvyknutí. Alebo ho nechajte namočený vo vode aspoň 8 hodín, vysušte a už nevate. Namáčaním by mal zmäkknúť a v rúre sa ešte dopečie.

Množstvo jednotlivých surovín je len orientačné. Môžete si pripraviť čisto len slanú verziu alebo pridať napríklad aj chilli, kurkumu, sušený cesnak, rôzne sušené bylinky, ... Alebo namiesto olivového oleja použiť olej s chilli, rozmarínom, či tekvicový, ... 

Čas pečenia prispôsobte tomu, ako veľmi chcete mať cícer chrumkavý. Myslite však aj na to, že po vychladnutí ešte trochu stvrdne. Tak pozor, aby ste si na ňom zuby nevylámali. :-)

pic13

Ak patríte k priaznivcom takéhoto zdravšieho chrumkania alebo chcete proste len nejakú zmenu a neponúkať návšteve len chipsy a slané tyčinky, skúste aj tieto recepty:

Pikantné tekvicové semienka
Tekvicové pagáčiky
Celozrnné sezamové krekry