Hlavný obrázok

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. :-P Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Potrebujeme:

200 g vlašských orechov

cca 8 - 10 ks sušených paradajok naložených v oleji

1 menšiu cibuľu

olej z paradajok alebo olivový olej

soľ

petržlenovú vňať

cca 1 PL citrónovej šťavy (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Cibuľu nakrájam na drobno a zalejem cca 2 polievkovými lyžicami oleja, v ktorom sú paradajky naložené (alebo použijem olivový olej). Nechám aspoň pol hodinku postáť.

    2. Vlašské orechy rozmixujem v kuchynskom robote so sekacím nožom. Postupne pridám naloženú cibuľu (aj s olejom) a sušené paradajky.
    3. Petržlenovú vňať nasekám na drobno a pridám k nátierke. Opäť rozmixujem.
    4. Podľa toho, akú chcem mať nátierku hustú, prilievam olej z paradajok (alebo olivový olej).
    5. Dochutím soľou, prípadne pár kvapkami citrónovej šťavy.



Na prípravu tejto nátierky som sa nechala inšpirovať knižkou Margit Slimákovej, Velmi osobní kniha o zdraví, v ktorej nájdete ešte mnohé ďalšie skvelé tipy napríklad aj na to, čo pripraviť deťom na desiatu do školy.
Nátierku nemusíte podávať len s pečivom. Výborne sa hodí napríklad ako dip na namáčanie rôznej zeleniny. Viem si ju predstaviť aj ako "dochucovadlo" všade tam, kde by som použila domáce pesto. 

Množstvo sušených paradajok prispôsobte svojej chuti. Ja si neviem momentálne varenie bez nich predstaviť, takže ich pridávam viac. :-) Kombinácia vlašských orechov a sušených paradajok je naozaj skvelá!
A určite nič nepokazíte, ak nátierku na záver posypete rôznymi semienkami (konopnými, slnečnicovými, nasekanými tekvicovými, ...).

pic13

Inšpiráciu na ďalšie skvelé nátierky nájdete aj v nasledujúcich receptoch:

Cviklová nátierka
Cuketová nátierka
Fazuľovo-paradajková nátierka
Tuniaková pena
Tapenáda