Hlavný obrázok

Malinový kefír

Viem, že nie každému chutí kefír. Fermentované alebo kyslomliečne produkty sú však pre našu imunitu v dnešnej dobe, podľa mňa, už nevyhnutnosťou. A tak hľadám stále iné možnosti a recepty, ako naň nalákať deti. A podarilo sa. :-)

Potrebujeme:

cca 300 ml bieleho kefíru 

125 g malín

2 PL chia semienok

ovocie a kyslá smotana na ozdobu (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Kefír rozmixujem spolu s malinami.

  2. Vmiešam chia semienka a nechám postáť kým kefír trochu nezhustne. Ja ho dávam na noc do chladničky.
  3. Ozdobím kyslou smotanou a rôznym ovocím.

Toto je skvelý recept aj na desiatu do školy. Žiadne ochutené mlieka, či jogurtové nápoje už kupovať nebudete. Stačí rozmixovať kefír s ovocím, naliať do fľašky a hotovo. Podľa chuti ho môžete ešte doladiť napríklad pár kvapkami vanilkového extraktu. Ale nám chutí takto. Žiaden cukor, či iné sladidlo do neho nemusíte pridávať. Dobre vychladený je výborným osviežením počas dňa. 

Výroba domáceho kefíru je veľmi jednoduchá. Cez internet som si kúpila kefírové zrná alebo tibetské huby a postupovala som podľa návodu, ktorý k nim pribalili. Ale je to len o tom, že do mlieka vmiešate tieto huby a necháte 12 - 24 hodín fermentovať pri izbovej teplote. Hotovo. Pozor si musíte dať hlavne na to, že zrná nesmú prísť do kontaktu so žiadnym kovom.

 kefírové zrná, či tibetská huba

pic13