Hlavný obrázok

Tekvicový chlebík

Neviem ako to je u vás, ale mne vždy pri pečení nejakého tekvicového koláčika zostane v chladničke tekvicové pyré. Tento raz som ho použila do slaného chlebíka, z ktorého dokonca vyčaríte aj chrumkavé tekvicové krekry. 

Potrebujeme:

3 vajíčka

3/4 šálky tekvicového pyré

1/2 šálky kefíru

1/2 šálky masla (ghí)

1 ČL mletej rasce

1 1/2 - 2 ČL soli

1 1/2 šálky mandľovej múky

1 ČL prášku do pečiva

60 g parmezánu



pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Príprava chlebíka je veľmi jednoduchá. Vajíčka vymiešam spolu s kefírom, tekvicovým pyré a s maslom. 

  2. K mokrej zmesi primiešam suché ingrediencie, čiže mandľovú múku spolu s rascou, soľou, práškom do pečiva a postrúhaným parmezánom.
  3. Hotové cesto presuniem do menšej obdĺžnikovej formy, ktorú som vystlala papierom na pečenie. 
  4. Povrch zarovnám a posypem tekvicovými semienkami.
  5. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 - 35 minút.

Maslo Ghí doma skladujem pri izbovej teplote, takže je veľmi mäkké, skoro až tekuté. Ak ho máte doma v chladničke, nezabudnite ho vybrať včas, ľahšie ho vmiešate do cesta. Ja si vyrábam svoj vlastný, domáci kefír, ale použiť môžete samozrejme aj ten kupovaný.
Vďaka použitým surovinám nejde o klasický chlebík, ale skôr o slanú verziu tekvicového koláča. Ale výbornúúú. :-) Chlebík je veľmi krehký a vláčny. Odporúčam skladovať ho po vychladnutí v chladničke.

Ja tento chlebík podávam s rôznymi nátierkami, či ako súčasť kanapiek (napríklad s kozím syrom). Keď ho nakrájate na tenké plátky a dáte do rúry vysušiť, vyčarujete nezvyčajné, ale veľmi chutné a  chrumkavé krekry.

pic13

Ďalšie tekvicové inšpirácie hľadajte aj v týchto receptoch:

Tekvicové pagáčiky
Tekvicová bábovka
Tekvicové muffiny
Polievka z pečenej tekvice