Hlavný obrázok

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Potrebujeme:

1/2 šálky ľanových semienok

1/2 šálky zlatých ľanových semienok

1/2 šálky slnečnicových semienok

1 šálku mandľovej múky

1 PL mletej rasce

3/4 PL soli

2 ČL prášku do pečiva

1 ČL sušeného oregána

5 vajec

1/3 šálky olivového oleja

2 PL vlažnej vody


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Ľanové a slnečnicové semienka zomeliem v mlynčeku na kávu.

  2. Zmiešam ich s mandľovou múkou, mletou rascou, soľou, oregánom a práškom do pečiva.
  3. Do suchej zmesi vmiešam vajíčka a dobre premiešam.
  4. Nakoniec pridám olivový olej a vlažnú vodu a opäť dobre premiešam.
  5. Cesto presuniem do menšej chlebíkovej (obdĺžnikovej) formy, ktorú som vopred vystlala papierom na pečenie.
  6. Povrch zarovnám a pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 55 minút.
  7. Po vychladnutí skladujem chlebík v chladničke. 



Zlaté ľanové semienka používať nemusíte, ak ich nemáte doma. V takom prípade použite len tie "klasické". Okrem oregána môžete ochutiť chlebík rôznymi ďalšími bylinkami, ktoré máte radi (či už sušenými alebo čerstvými).

Keďže ja mám rada, keď sú v chlebíku aj nejaké zrniečka, pred zomletím odoberiem trochu z ľanových a aj slnečnicových semienok a vmiešam ich do cesta neskôr, spolu s mandľovou múkou.

Skúste si k chlebíku pripraviť aj extra rýchlu avokádovú nátierku: mäkké avokádo rozpučím vidličkou, ochutím pár kvapkami citrónovej šťavy spolu so soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Nakoniec vmiešam kopcovitú lyžicu kyslej smotany a na drobno nakrájanú jarnú cibuľku. 

pic13

A ak patríte k rovnakým priaznivcom rôzneho pečiva ako ja, ponúkam aj ďalšie recepty: 

Semienkový chlieb s orechami
Expresné jogurtové žemličky
Rascový chlieb s pivom
Domáce tortilly