Hlavný obrázok

Čokoládovo-kávové tortičky

Tortičky alebo cupcake-y (kapkejky) sú u nás teraz veľmi obľúbené. Ja ich pripravujem predovšetkým na rôzne oslavy, či už manželovi do práce alebo deťom do školy. Okrem toho, že sú veľmi chutné a efektné, ich servírovanie je veľmi praktické. Každý si vezme tortičku do ruky a netreba "naháňať" nôž na krájanie, či tanieriky na servírovanie.

Potrebujeme:

125 g horkej čokolády (70%)

250 g hladkej špaldovej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

50 g kakaa

200 - 250 g prírodného trstinového cukru

1 ČL prášku do pečiva

3 vajíčka

200 ml kávy (espressa)

250 ml kefíru

200 g masla


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Čokoládu nasekám v kuchynskom robote so sekacím nožom na drobné kúsky. Ak máte čas a trpezlivosť, môžete čokoládu nasekať ručne-stručne nožom alebo ju môžete nastrúhať na hrubom strúhadle.

  2. V miske zmiešam nasekanú čokoládu, obe múky s cukrom, preosiatym kakaom a práškom do pečiva.
  3. V druhej miske (alebo v kuchynskom robote so šľahacím nadstavcom) vymiešam vajíčka s kefírom, vychladnutou kávou a roztopeným (tiež už viac-menej vychladnutým) maslom.
  4. Suché a tekuté suroviny spojím a dobre vymiešam, aby vzniklo hladké, krémové cesto (bude trochu tekutejšie, ale tak to má byť).
  5. Cesto rozdelím rovnomerne do pripravených papierových košíčkov. Na pečenie tortičiek používam klasické plechy na muffiny alebo môžete použiť aj rôzne silikónové košíčky.
  6. Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 20 minút, kým nie sú na dotyk pružné. 



Nebojte sa trošku vyhrať napríklad s múkami. Ak nemáte inú, pokojne použite len hladkú, ja však rada pridávam do väčšiny koláčov aspoň trochu celozrnnej, ak sa dá. Výborne by sa však podľa mňa hodila aj mandľová, kokosová, či ovsená. Alebo z každej trošku? :-)

Možno sa vám zdá, že ide do tortičiek veľa cukru. Ja som jeho množstvo ešte znížila minimálne o tretinu, oproti pôvodnému receptu. Ak chcete, pridajte ho aj menej, ale keďže pracujeme s horkou čokoládou, pomerne veľkým množstvom kakaa a nesladenou kávou, znesú koláčiky toho cukru o niečo viac. Ale závisí to aj od toho, aký krém (aký sladký) sa rozhodnete použiť na ich ozdobenie.
Ak nepoužívate trstinový cukor, nahraďte ho aj "obyčajným". Čokoládovo-kávovú chuť však bude výborne dopĺňať aj kokosový cukor.
Ak nemáte doma kávovar na espresso, tak môžete použiť aj klasickú filtrovanú kávu alebo "nesku".

Aby sa vám cesto pekne vypracovalo a nemali ste pocit, že sa zrazilo, musia mať suroviny približne rovnakú, izbovú teplotu. Na to treba pamätať a s dostatočným časovým predstihom vybrať potrebné suroviny z chladničky skôr.

Toto je množstvo rovno na 24 - 30 kusov tortičiek (v závislosti od toho, do akej výšky budete plniť papierové košíčky). Ak by ste ich potrebovali na oslavu menej, tak zbytok hotových koláčikov pokojne zamrazte (bez krému, samozrejme) alebo suroviny prerátajte na polovičné množstvo (s použitím dvoch vajíčok).

pic13

To by sme mali základ každého "kapkejku". Ale aby sa s obyčajného koláčika stala pekná tortička, potrebuje mať hore nejakú "čiapočku". Takže ozdobujeme krémom. Je len na vás, aký si pripravíte. Nemusí to byť čokoládový, ale ten sa podľa mňa hodí najviac. 
A keďže mi je jasné, že sa ma budete pýtať, aký krém robím ja, tak odpoveďou bude, že vždy iný. :-D Podľa toho, čo mám doma. Tak napríklad:

- Čokoládový Olé puding bez varenia vyšľahaný so šľahačkovou smotanou a vymiešaný s jemným tvarohom.  Dosladený podľa chuti. To je náš najobľúbenejší, akože pribináčikový.  Výborný, ak nechcete do krému použiť maslo. Môžete urobiť aj verziu s vanilkovým pudingom, prípadne vmiešať trochu kakaa.

- Čokoládový Olé puding bez verenia vyšľahaný so šľahačkou a vymiešaný so zmäkknutým maslom. Cukor podľa chuti. Táto varianta s maslom zase ukáže krajšie zdobenie s rôznymi ozdobnými špičkami.

- Alebo vyšľahám zmäkknuté maslo s cukrom a vmiešam do neho trochu roztopenej čokolády. Toto je totálne najčokoládovejšia verzia krému, veľmi sýta. Preto by som toho krému nedávala veľa, čiže žiadne náročné (a vysoké) zdobenie.

Alebo si uvarte klasický puding a po vychladnutí ho vymiešajte s maslom a cukrom. Na ozdobu sa okrem rôzneho klasického cukrového "sypania" hodia aj hoblinky čokolády, či nejaké ovocie. S čokoládou najviac ladia, podľa mňa, maliny a čučoriedky. 


Ďalšiu sladkú inšpiráciu nájdete aj v týchto receptoch:

Vanilkové cupcakes
Pomarančové tortičky
Filo košíčky
Čokoládové kocky
Kakaová roláda