Hlavný obrázok

Čokoládové úliky

Úliky sú klasickou nepečenou sviatočnou sladkosťou. Musím sa však priznať, že ja som ich nepripravovala ešte ani raz. Až do chvíle, kedy som narazila na tento skvelý recept. Ide o verziu bez piškót a pridaného cukru. 

Potrebujeme:

na čokoládovú hmotu:


500 ml šľahačkovej smotany

300 g horkej čokolády (aspoň 70%)

100 g masla

350 g orechov (kešu, mandle, ...)

rum podľa chuti (nemusí byť)


kokosový olej na vymazanie formičiek

kokosovú múku na ich vysypanie



domáci vaječný likér

linecké kolieska


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si pripravím čokoládovú hmotu. Do hrnca dám šľahačkovú smotanu spolu s nakrájaným maslom a nechám pomaličky všetko rozohriať. Smotana by mala byť horúca, nemusí však variť. Do horúcej (a zo sporáka odstavenej) smotany s maslom nalámem čokoládu, nechám minútku postáť a potom metličkou dobre vymiešam, aby vznikol hladký čokoládový krém.

  2. Do čokoládového krému vareškou vmiešam na jemno pomleté orechy a na ochutenie aj trochu rumu alebo iného alkoholu (likéru). Nechám dobre vychladiť, čím celá hmota stuhne, najlepšie do druhého dňa.
  3. Kým hmota tuhne, upečiem si kolieska, ktoré použijem namiesto piškót. Rovnako tak aj vaječný likér
  4. Keď mám všetko pripravené a dostatočne vychladené, začnem tvarovať jednotlivé úliky. 
  5. Pred každým tvarovaním potriem vnútro formičky kokosovým olejom a vysypem troškou kokosovej múky. Utľapkám dostatočné množstvo čokoládovej hmoty a buď opakom varešky, alebo dielikom, ktorý býva pribalený k úlikovým formičkám, urobím do úlika dierku. Do nej kvapnem trošku likéru a uzatvorím kolieskom (alebo piškótou).
  6. Opatrne vyberiem úlik z formičky a takto pokračujem až kým mám trpezlivosť alebo kým nespotrebujem všetky suroviny. :-)



Príprava čokoládových úlikov sa môže zdať trochu pracnejšia, ale je to len tým, že všetky "zložky" receptu si radšej pripravujem sama. Ak nemáte toľko času, či trpezlivosti, použite likér kupovaný a ako spodnú vrstvu úlikov dajte pokojne aj tie piškóty. Mne sa to však v domácej verzii páči viac, keďže tak mám aj pod kontrolou kvalitu všetkých surovín, ktoré som použila. :-)

Z tohto množstva pripravíte tých úlikov relatívne veľa (v závislosti od veľkosti formičky, ktorú použijete). Nie je však problém pripraviť iba polovičnú dávku čokoládovej hmoty. Ja ju však pripravujem vo väčšom množstve a približne z polovice robím čokoládové guličky, ktoré obaľujem buď v kokose alebo v kakau. A mám tak pripravené hneď dva nepečené dezerty alebo jedlé darčeky.

Najradšej a najčastejšie používam mix orechov - kešu s ošúpanými mandľami. Do tohto receptu sa však podľa mňa hodia akékoľvek, aké vám chutia. Namiesto piškóty, ktorá sa používa na spodnú vrstvu úlikov, som si pripravila kolieska z receptu na zlepované kešu hviezdičky. Použiť ale môžete napríklad aj klasické linecké kolieska.
Ak podávate úliky aj deťom, alkohol samozrejme vynechajte. Nemusíte ich ani plniť. Alebo si pripravte domáci vaječný likér bez alkoholu. 

Úliky skladujte v chladničke a podávajte vychladené. Ak budú mať izbovú teplotu, tak budú mäkkšie. Čo však možno niektorí z vás privítajú. Mne však aj guličky pripravené z tejto čokoládovej hmoty chutia viac stuhnuté.

pic13

Inšpiráciu na ďalšie nepečené dobroty nájdete aj v týchto receptoch:

Kokosové tyčinky
Nepečené mandľové košíčky
Čokoládovo-orieškové guličky
Mandľové pralinky
Slivky v čokoláde