Hlavný obrázok

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Potrebujeme:

na cesto:


150 g špaldového rozkvasu (štartéru)

50 g masla

85 g mlieka

250 g hladkej špaldovej múky

štipku soli

1 - 2 PL medu


na škoricovú plnku:


200 g masla

2 - 3 PL mletej škorice

1 PL medu


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Rozkvas pripravujem už viac-menej od oka, ale na 150 g množstvo budete potrebovať 1 - 2 PL materského kvásku, cca 90 g celozrnnej špaldovej múky a cca 90 g vlažnej vody.  Všetko dobre premiešam, zatvorím a nechám na teplom mieste stáť, kým sa jeho obsah minimálne nezdvojnásobí. 

  2. Maslo spolu s mliekom a medom dám do malého hrnčeka zohriať a roztopiť. Pozor však na to, aby ste ho nepridávali do cesta horúce, iba vlažné.
  3. Z hotového rozkvasu odvážim potrebné množstvo a zbytok odložím na ďalšie pečenie do malého pohárika a dám do chladničky. 
  4. Cesto pripravím tak, že v kuchynskom robote s hnetacím hákom vymiesim rozkvas, vlažné mlieko s medom a maslom, múku a štipku soli. Hnetiem aspoň 5 minút, alebo kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy.
  5. Vymiesené cesto nechám v mise a prikryjem ho fóliou (alebo kúpacou čiapkou určenou do sprchy). Nechám odpočívať približne 3 hodiny.
  6. Medzitým pripravím plnku. Maslo vyberiem ešte pred prípravou cesta, aby stihlo dostatočne zmäkknúť. Zmäkknuté maslo vymiešam so škoricou a medom a plnka je hotová.
  7. Rovnako si pripravím aj formu na biskupský chlebík, v ktorom sa bude babka piecť. Vymažem ju trochou zmäkknutého masla a vysteliem papierom na pečenie (aj boky) a ten tiež ešte trošku potriem maslom. Takto mám istotu, že sa mi po upečení podarí koláčik bezpečne dostať z formy von.
  8. Po prvom kysnutí cesto trochu rukou premiesim (preložím) a na pracovnej ploche ho povystieram do tvaru obdĺžnika.
  9. Potriem ho škoricovým maslom a zaviniem ako klasický závin. Ten potom pozdĺžne prerežem (v strede), čím mi vzniknú akési dva copy. Narezávať začínam cca 2 cm od začiatku závinu.
  10. Jednotlivé copy potom opatrne zviniem a snažím sa, aby ich narezaná strana (tá, kde vidno plnku) bola hore.
  11. Presuniem do pripravenej formy na biskupský chlebík, opäť prikryjem a opäť nechám kysnúť. U mňa to boli približne tri hodiny.
  12. Po druhom kysnutí pečiem v rúre vyhriatej na 230 stupňov 10 minút, potom babku prikryjem buď alobalom alebo papierom na pečenie a pečiem ďalej na 190 stupňoch ešte aspoň 15 - 20 minút. 



Na sladké kváskovanie používam špaldový kvások od Lenky Mančíkovej. Kŕmim ho len celozrnnou špaldovou múkou. Ak taký nemáte, podľa mňa bude fungovať aj ražný.

Ako to už pri kváskovom pečení býva, nedá sa nič napísať úplne presne. Najmä čo sa časov týka. Všetko totiž závisí od sily vášho materského kvásku, od teploty v miestnosti, od druhu múky, ktorú používate, ... Nie je potrebné sa ale vopred stresovať, sledujte len priebežne ako sa vaše cesto správa. 

Ak by ste mali už zamiesené cesto, ale nemali by ste nakoniec čas na pečenie, pokojne ho dajte do chladničky, tam na vás počká. 

Vďaka škorici a maslu (ktorého je v tomto koláčiku viac ako dosť) bude babka dostatočne sladká a výdatná. Pre nás sú tie 2 lyžice medu, ktoré som celkovo pridala, viac ako postačujúce. Ak ste však zvyknutí na "klasické" sladké koláče, pridajte pokojne aj viac. Nemusí to byť med, kľudne aj cukor. Všetko závisí od vašej chuti a preferencie. :-)
Tekutiny, v tomto prípade mlieko, vážim. Preto ten údaj v gramoch a nie v mililitroch. Lebo keď vážim múku, či maslo, odvážim už aj to tekuté a nemusím špiniť odmerku. :-) 

Tým, že koláč pečiem vo forme na biskupský chlebík, tak sa volá babka. Môžete ho aj na plechu stočiť do kruhového tvaru. Vtedy to bude kringel. Reidling sa zase pečie v bábovkovej forme. Alebo proste upečte závin. :-D

pic13

Inšpirujte sa aj ďalšími sladkými kysnutými dobrotami, ktoré viete pripraviť aj v kváskovej verzii:

Mazanec
Škoricové rolky
Vianočka
Parené buchty