Hlavný obrázok

Plnené čokoládové košíčky

Ak patríte k pravidelným návštevníkom mojej stránk,y, určite ste už narazili na môj recept na šuhajdy. Tieto plnené čokoládové košíčky sú akousi ich ďalšou verziou, kedy som ich doplnila ešte o maliny. Ide o naozaj rýchly a jednoduchý dezert, ktorý urobí veľkú parádu (nielen na Valentína).

Potrebujeme:

cca 300 g kvalitnej horkej čokolády (ja som použila 90%)

mandľové maslo

kokosový krém

malinový džem


malinový prášok na ozdobu (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Čokoládu nalámem na menšie kúsky a roztopím ju vo vodnom kúpeli.

  2. Kým čokoláda chvíľu chladne, pripravím si silikónové košíčky.
  3. Na dno každého košíčka dám za lyžičku roztopenej čokolády a trošku košíček ponakláňam, aby obalila aj boky. Dám na pár minút stuhnúť do mrazničky.
  4. Keď je čokoláda v košíčkoch stuhnutá, rozdelím do každého z nich malú kôpku buď mandľového masla alebo kokosového krému a pridám ešte trošku malinového džemu.
  5. Všetko zalejem ďalšou čokoládou a dám opäť stuhnúť do mrazničky.



Tento recept je naozaj takto jednoduchý, zvládnu ho preto bez problémov aj deti. Pred nedávnom mi ho pripomenula moja obľúbená Janina (www.cukrfree.cz). Tým, že košíčky ochutila aj malinovým džemom ich posunula na vyššiu úroveň (ja plním vianočné šuhajdy len mandľovým maslom namiesto klasickej orechovej plnky). A tak som ich musela otestovať na mojich deťoch! Stačilo trošku malín a ani 90%-ná čokoláda im nevadila. Určite budem tieto košíčky robiť častejšie, sú vždy lepšou voľbou ako kupovaná bonboniéra.

Ak nemáte silikónové košíčky, použite pokojne aj tie klasické papierové. Aby lepšie držali tvar, pracovala by som s nimi ale priamo v muffinovej forme. S tými silikónovými je však výsledok taký "uhladenejší", ale to je len otázka vkusu. :-)
Košíčky môžete urobiť väčšie, či menšie alebo vyššie, čiže použijete viac náplne. Preto v recepte neuvádzam úplne presné množstvá. Použite toľko čokolády a masla, koľko uznáte za vhodné. 
Malinový džem môžete použiť buď kupovaný alebo si ho vyrobte doma. Stačí dať na pár minút povariť mrazené alebo čerstvé maliny, rozpučiť a zahustiť kvalitnou želatínou (alebo ani to nie, ak nepustili maliny veľa šťavy). Takto si vyrábam džem ja, keď nechcem použiť ten z obchodu a chcem džem úplne bez cukru a akéhokoľvek iného sladidla. 

Keďže som košíčky pripravovala pre manžela a deti na Valentína, ozdobila som ich malinovým práškom. Ten si vyrábam tak, že v mlynčeku na kávu rozmixujem maliny sušené mrazom. 

pic13

Ďalšie nepečené dobroty, ktoré môžu vyskúšať pripraviť aj deti nádete aj v týchto receptoch:

Slivky v čokoláde
Čokoládový dezert
Ovsené guličky
Nevarený puding
Jahodové nanuky s tvarohom