Hlavný obrázok

Kefírové lievance

Toto je úžasný recept na zdravšiu verziu aj u nás veľmi obľúbených lievancov. Ja som ich tento raz pripravovala v bezlepkovej verzii bez cukru. Robíme si ich nielen ako víkendové neskoršie raňajky, ale občas aj ako sladký obed. 

Potrebujeme:

400 ml kefíru (neochuteného)

2 vajcia

2 PL čerstvo pomletých ľanových semienok

štipku soli

1 ČL vanilkového extraktu

100 g pohánkovej múky

120 g ryžovej múky

2 PL tapiokového škrobu

1 1/2 ČL prášku do pečiva

1 ČL jedlej sódy


kokosový olej na smaženie


rôzne drobné ovocie, džem, jogurt, či kyslú smotanu na podávanie


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. V jednej miske vymiešam spolu kefír, vajíčka, pomleté semienka, štipku soli a vanilkový extrakt.

  2. V druhej miske zmiešam pohánkovú a ryžovú múku so škrobom, práškom do pečiva a jedlou sódou.
  3. Tekuté suroviny vmiešam do tých suchých. Pozor však, aby ste cesto nepremiešali. Miešajte ho naozaj len nevyhnutnú dobu na to, aby sa všetky suroviny spojili. 
  4. Rozohriatu panvicu potriem troškou kokosového oleja a smažím jednotlivé lievance. Ja používam ako odmerku jednu polievkovú lyžicu. Ak chcete lievance väčšie, použite cesta viac.



Ak by ste predsa len chceli použiť nejaké sladidlo, tak odporúčam vmiešať do cesta 1 - 2 PL tekutého medu. Ale keďže my podávame lievance buď s džemom alebo ovocím, tak cesto nijako nedosladzujem. Lievance sú pre nás takto sladké dosť.
Toto je síce recept na bezlepkové lievance, ale ak zameníte prirodzene bezlepkové múky napríklad za špaldovú (hladkú a aj celozrnnú), tak máte lievance "klasické".
Ľanové semienka používajte vždy iba čerstvo namleté. Veľmi rýchlo podliehajú oxidácii, preto v žiadnom prípade neodporúčam kupovať ich už pomleté.
Ja si vyrábam kefír doma, pomocou kefírových húb. Tento recept je výborným spôsobom ako zásobu domáceho kefíru zužitkovať k spokojnosti celej rodiny. :-)

pic13

Inšpirácie na ďalšie sladké raňajky alebo obed nájdete aj v týchto receptoch:

Tekvicové lievance
Ovsené lievance s jablkom
Tvarohovo-jablkové lievance
Čokoládové vafle
Parené buchty