Hlavný obrázok

Čerešňová bublanina

Bez poriadnej bublaniny by to nebolo to pravá leto. Toto je môj veľmi rýchly a jednoduchý recept, do ktorého môžete zakomponovať akékoľvek ovocie. Mne síce chutí najviac táto čerešňová verzia, ale nepohrdnem ani jahodami, ríbezľami, čučoriedkami, či malinami. :-)

Potrebujeme:

3 vajíčka

1 šálku hnedého trstinového cukru

1/2 šálky oleja

1 šálku mlieka

2 šálky hladkej špaldovej múky

1/2 balíčka prášku do pečiva

čerešne

pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Celé vajíčka vyšľahám v mixéri spolu s cukrom.

  2. Postupne zašľahám aj olej a mlieko.
  3. Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  4. Plech o veľkosti 26x36 cm vymažem maslom a vyspypem hrubou múkou.

  5. Na takto pripravený plech vylejem cesto, na ktoré pokladiem vykôstkované čerešne. Množstvo čerešní je na vás. Ja uprednostňujem, keď ich je v koláči viac.

  6. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút.

 

My máme radi bublaninu nižšiu. Ak chcete mať cesto vyššie, stačí použiť menší plech.
V recepte som síce použila šálku cukru, ale ak mám k dispozícii sladšie ovocie, tak obyčajne použijem len polovičné množstvo.

Bublaninu mám rada, keď je v nej ovocia veľa. S ničím to však netreba preháňať, hlavne ak použijete ovocie šťavnatejšie. Môže sa stať, že pustí toľko šťavy, že sa koláčik dobre neprepečie. 

Ja vo svojej kuchyni používam najčastejšie špaldovú múku. Vy použite akú máte radi, alebo si ju nakombinujte spolu s celozrnnou. 
Cukor na posypanie nie je podmienkou. Priznám sa, že ja som ho použila len kvôli foteniu, bublaninu vôbec nie je potrebné dosládzať takýmto spôsobom. :-)

pic13

Ďalšie ovocné inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Malinové brownies
Tvarohový koláč s polentou
Jahodové galetky
Korenená jablková torta
Šťavnatý ríbezľový koláč