Hlavný obrázok

Cuketový koláč

Toto je jediný spôsob ako viem dostať do detí cuketu. Zatiaľ :-) Vďaka tejto lahodnej zelenine je koláč veľmi jemný a šťavnatý. A deti si ho často pýtajú.

Potrebujeme:

3 vajíčka

150 - 200 g cukru (prírodného trstinového, či práškového)

200 ml oleja neutrálnej chuti (repkový, slnečnicový)

150 g hladkej špaldovej múky

150 g celozrnnej špaldovej múky

1 prášok do pečiva

3 PL kakaa

1 ČL mletej škorice

cca 350 g postrúhanej cukety (1 väčšia alebo 2 menšie)

džem a čokoláda na potretie (nemusí byť)

pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Najskôr si vymažem väčší plech (cca 24 x 34 cm) maslom a vysypem múkou (ja niekedy používam aj špaldovú krupicu). Rúru vyhrejem na 170 stupňov.

    2. Cuketu ošúpem, vydlabem prípadné semienka zo stredu a nahrubo nastrúham.
    3. V mixéri vyšľahám celé vajíčka s cukrom do svetlej peny a postupne prilievam olej.
    4. Obidve múky zmiešam s práškom do pečiva, kakaom a mletou škoricou. 
    5. Do vajíčkovej zmesi pridám múku a vymiešam do hladka.
    6. Nakoniec vareškou vmiešam nastrúhanú cuketu.
    7. Takto pripravené cesto vylejem na plech a dám piecť do vyhriatej rúry na približne 25 minút. Ak použijete menší plech, koláč bude vyšší, takže ho bude potrebné piecť o niečo dlhšie.
    8. Upečený, ale ešte stále horúci koláč potriem ľubovoľným džemom a nechám vychladnúť.
    9. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopím cca 200 g horkej čokolády a koláč ňou polejem.

  

Pôvodne som do tohto cuketového koláča používala 200 g cukru. Časom ho však pridávam menej a menej. Preto uvádzam v recepte to rozmedzie a nie len jeden údaj. Naposledy som pridala len 100 g cukru a nikto si nesťažoval. :-)
Džem s čokoládou použiť nemusíte, ak nechcete. Ale práve vďaka nim vyčarujete z obyčajnej "buchty" lákavý koláčik napríklad na nedeľné popoludnie. A v takomto prípade môžete do koláčika naozaj depridať menej cukru.

pic13

Vyskúšajte aj ďalšie moje recepty z cukety:

Cuketová nátierka
Cuketové placky
Cuketový koláč s paradajkami