Hlavný obrázok

Krémová cesnačka

Obľúbená jemne štipľavá polievka, ktorá pridaním krutónov nahradí aj hlavné jedlo. V čase rôznych prechladnutí a viróz ideálna na posilnenie imunity.

Potrebujeme:

5 strúčikov cesnaku

5 stredne veľkých zemiakov

cca 1 liter vývaru

2 ČL soli

2 PL celozrnnej špaldovej krupice

200 ml smotany na varenie (12%)

30 g parmezánu

ľubovoľné krutóny


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Cesnak a zemiaky ošúpeme. Cesnak nakrájame na drobno, zemiaky na kocky.

    2. Na troške oleja opražíme cesnak, cca 2 minúty, aby zmäkkol a rozvoňal sa.
    3. Pridáme zemiaky a zalejeme vývarom.
    4. Posolíme a varíme približne 20 minút, alebo kým zemiaky nebudú mäkké.
    5. Polievku rozmixujeme a zahustíme smotanou na varenie, do ktorej sme vmiešali celozrnnú špaldovú krupicu.
    6. Pridáme postrúhaný parmezán. Aby bola polievka naozaj jemná, ja ju zvyknem ešte raz rozmixovať ponorným mixérom.
    7. Ochutnáme a ak treba, ešte môžeme dosoliť.
    8. Podávame s krutónmi. Na tie nám postačí starší chlieb alebo pečivo, ktoré nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov približne na 20 min. Počas pečenia premiešavame, aby sa kúsky chleba rovnomerne opiekli.

 

Niekedy pri príprave polievky vynechám "zahusťovaciu" časť. Vtedy nepridám smotanu na varenie a špaldovú krupicu, ale primiešam viac postrúhaného parmezánu.

pic13