Hlavný obrázok

Guacamole

Priznám sa, že ja som avokádo veľmi dlho nemusela. Ale postupom času som mu prišla na chuť. Najčastčejšie ho podávam k rôzne upraveným vajíčkam. Zahanbiť sa však nenechá ani ako súčasť čokoládových dezertov, či ako táto veľmi jednoduchá, ale pritom naozaj fantastická nátierka.

Potrebujeme:

2 zrelé avokáda 

2 jarné cibuľky

1 strúčik cesnaku

citrónovú šťavu

4 cherry paradajky

soľ, mleté čierne korenie


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Avokádo prerežem na polovicu, lyžicou vydlabem dužinu zo šupky, ktorú v miske roztlačím vidličkou.

  2. K takto pripravenému avokádu primiešam citrónovú šťavu (aspoň z polovice citróna alebo limetky), pokrájanú jarnú cibuľku a roztlačený strúčik cesnaku.
  3. Podľa chuti osolím a okorením čerstvo zomletým korením. 
  4. Dobre premiešam a nakoniec pridám na drobné kocky nakrájanú dužinu z paradajok (bez zrniečok, guacamole by tak nebolo krémové, ale "mokré").

Avokádo musí byť naozaj zrelé, mäkké, až maslové a vtedy sa dá veľmi jednoducho roztlačiť vidličkou na jemnú kašu.
Ak chcete guacamole trošku pikantnejšie, primiešajte aj na drobno pokrájanú chilli papričku.

Avokádo patrí k tým druhom ovocia a zeleniny,ktoré po narezaní rýchlo zhnednú. Preto je potrebné primiešať do guacamole aj citrónovú šťavu (samozrejme, že aj kvôli chuti) a zjesť ho treba ešte v deň prípravy. Preto nikdy nepripravujem tento skvelý dip vo veľkom množstve, do zásoby.

pic13