Hlavný obrázok

Kakaová roláda

Kakaová roláda sa môže ľahko stať stálicou vo vašom repertoári sladkého pečenia. Takýto efektný zákusok sa dá vyčarovať doslova za pár minút. A ešte je aj bez múky.

Potrebujeme:

na roládu:


4 vajíčka

4 PL práškového cukru

4 PL kakaového prášku

štipku soli



na krém:


250 ml šľahačkovej smotany

250 g jemného tvarohu

cukor podľa chuti


višňový džem


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Vajíčka vyšľaháme spolu so štipkou soli a s cukrom do peny. 

    2. Do vajíčkovej hmoty preosejeme kakao a jemne vareškou vmiešame.
    3. Takto pripravené cesto vylejeme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Papier na pečenie odporúčam potrieť maslom, bude sa tak dávať z upečeného korpusu ľahšie dole. Môžeme ho aj jemne posypať kakaom namiesto múky.
    4. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňom približne 10 minút. Ak roládu budete piecť dlhšie, môže sa vysušiť a pri rolovaní praskať.
    5. Upečený korpus preložíme na čistý papier na pečenie a ten, na ktorom sme ho piekli stiahneme opatrne dole. Necháme vychladnúť.
    6. Kým korpus chladne, pripravíme plnku. V tomto prípade som do jemného tvarohu vmiešala 2 PL práškového cukru a do tuha vyšľahanú šľahačku.
    7. Vychladnutý korpus potrieme višňovým (alebo iným) džemom a plnkou. 
    8. Opatrne zrolujeme a dáme stuhnúť do chladničky. Ozdobíme buď ďalšou šľahačkou alebo len posypeme kakaom.

Krém do rolády obmieňam podľa chuti. Niekedy postačí len vyšľahaná šľahačka, inokedy naplním roládu čokoládovým krémom, či mascarpone, ... V takých prípadoch "dolaďujem" chuť rolády vždy iným druhom džemu.

pic13