Hlavný obrázok

Kapustnica

Každá rodina má svoj typický recept na kapustnicu. Tá naša je veľmi jednoduchá, či už na prípravu alebo na počet ingrediencií. 

Potrebujeme:

cca 700 g bravčového mäsa (ja som použila pliecko)

500 - 700 g kyslej kapusty

klobásu

1 cibuľu

cca 2 l vody

1 1/2 ČL soli

1/2 ČL mletého čierneho korenia

1/2 ČL údenej červenej papriky


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Restujeme ju na lyžici oleja asi dve minúty.

  2. Mäso tiež nakrájame na kocky a pridáme k cibuli. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a údenou červenou paprikou. Necháme zatiahnuť a podlejeme vodou. Množstvo vody prispôsobíme tomu, koľko kapustnice chceme navariť.
  3. Mäso dusíme pod pokrievkou 40 minút. 
  4. Po 40 minútach pridáme kyslú kapustu. Ja ju vždy kvôli deťom nakrájam na menšie kúsky. Trochu nálevu z kapusty si odložím na prípadné dochutenie, keďže každá kapusta chutí inak.
  5. Mäso s kapustou dusíme ďaľších 20 minút. Po tomto čase by malo byť mäso už úplne mäkké.
  6. Nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, ktorú necháme v polievke už len jemne prevariť (cca 10 minút).
  7. Podľa potreby ešte dosolíme, prípadne dochutíme odloženou šťavou z kyslej kapusty.

Kapustnica nám najviac chutí odstáta, t.j. aspoň na druhý - tretí deň. Vtedy sa všetky chute ešte lepšie prepoja. Potom už len čerstvý chlebík a viac nám ku šťastiu netreba :-)

Podľa toho koľko kapusty na varenie použijete, taká bude kapustnica hustá. Výber a množstvo klobásy je tiež len na vašej chuti. 

pic13