Hlavný obrázok

Pohánkové sušienky

Tieto pohánkové sušienky sú veľmi podobné pečiatkovým keksíkom. Vďaka použitej múke sú však bezlepkové a v kombinácii so škoricou s medom sú veľmi lahodné. Ideálne do krabičky na desiatu do školy. 

Potrebujeme:

250 g pohánkovej múky

125 g masla

100 g práškového cukru

1 vajíčko

1 ČL mletej škorice

2 PL medu

štipka soli


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Príprava týchto keksíkov je veľmi jednoduchá. Do kuchynského robota so sekacími nožmi vložíme všetky ingrediencie a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla vypracujeme cesto. 

  2. Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodinu vychladiť do chladničky.
  3. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme vybrané tvary. Hrúbka cesta závisí od toho, aké veľké keksíky pripravujete. Ak sú tvary menšie, cesto rozvaľkáme na tenšie a naopak.
  4. Do vykrojených tvarov vytlačíme pečiatkou vybraný tvar, prípadne z písmenok vytvorené slovo.
  5. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov 8 - 10 minút (záleží od veľkosti). Keksíky by nemali mať veľmi tmavé okraje.

pic13

Práškový cukor niekedy nahrádzam aj prírodným trstinovým cukrom. Ten si rozomeliem na prášok v mlynčeku na kávu.
Skúste pridať k mletej škorici aj trošku mletého klinčeka, či zázvoru. Sušienky tak budú o niečo výraznejšie, pikantnejšie.

Ak by ste si chceli vyskúšať aj "klasickú" verziu sušienok s lepkom, pozrite si recept na Pečiatkové keksíky.