Hlavný obrázok

Focaccia

Focaccia obľúbené talianske pečivo sa už udomácnilo aj u nás. Keď ho ochutíte napríklad sušenými paradajkami, olivami, či rôznymi bylinkami, stane sa vyhľadávanou pochúťkou aj vo vašej kuchyni. 

Potrebujeme:

250 g hladkej špaldovej múky

250 g celozrnnej špaldovej múky

2 ČL soli

1 balíček sušeného droždia

250 ml vlažnej vody

80 ml oleja

sušené paradajky

pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Príprava cesta je skutočne veľmi jednoduchá. O to skôr, ak máme k dispozícii kuchynského robota s hnetacím hákom.
    Takže do mixéra vložíme všetky ingrediencie a vymiesime cesto. Ak by sa nám zdalo byť trochu suchšie, pridáme ešte trošku vlažnej vody. Miesime aspoň 4 minúty.

  2. Cesto preložíme na olejom vymazaný plech a roztiahneme do požadovaného tvaru.
  3. Necháme aspoň 30 minút kysnúť na teplom mieste.
  4. Po vykysnutí môžeme povrch cesta ochutiť buď sušenými paradajkami, olivami alebo rôznymi bylinkami. Prstami urobíme po celej ploche malé jamky.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stuňov 15 - 18 minút.

Kto chce, môže pridať na drobno pokrájané sušené paradajky už aj do cesta (v závere miesenia). Po upečení zvyknem niekedy potrieť povrch pečiva olivovým olejom zmiešaným s rozlačeným strúčikom cesnaku. A kto má rád pikantnejšie, stačí pridať trošku chilli papričky.

pic13 

Focacciu podávame buď ako prílohu k hustým polievkam alebo k rôznym pomazánkam, či len tak, ako niečo malé na zahryznutie keď príde návšteva.