Hlavný obrázok

Hovädzí vývar z kostí

Príprava poctivého domáceho hovädzieho vývaru môže trvať pokojne aj 6 hodín. Ale netreba sa toho báť. Nie je to nič zložité. Podávame s rezancami, pečeňovými haluškami alebo napríklad aj s won ton taštičkami.

Potrebujeme:

hovädzie kosti, rebrá a pod.

2 veľké mrkvy

1 veľký petržlen

zeler

1 väčšiu cibuľu

2 bobkové listy

niekoľko guličiek celého čierneho korenia


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Hovädzie kosti a rebrá dám do pekáča a vložím na 20 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

    2. Takto opečené kosti a mäso vložím do veľkého hrnca, do ktorého pridám aj očistenú zeleninu. Dávam ju tam v čo najväčších kusoch, nekrájam na menšie časti, aby sa počas varenia hneď nerozvarila. Cibuľu nešúpem (len úplne najvrchnejšiu šupku), dávam ju do vývaru v celku.

    3. Nakoniec pridám bobkový list a celé korenie. Vývar nesolím, lebo vždy ho pripravujem čo najviac, aby som mala aj zásobu do mrazničky. A keďže neviem čo všetko budem potom z neho pripravovať, zmrazujem ho radšej neochutený. 
    4. Zalejem STUDENOU vodou (koľko sa len do hrnca zmestí). Na miernom plameni privediem k varu, čo môže trvať aj tri štvrte hodiny. Potom teplotu znížim skoro na minimum a nechám vývar veľmi jemne pobublávať čo najdlhšie. Ja si jeho prípravu načasujem vždy tak, aby som ho mohla nechať v kľude variť aspoň 6 hodín.
    5. V prípade potreby z neho odoberám na povrchu nahromadenú penu.
    6. Keď je vývar hotový, len ho vypnem a nechám ho vychladnúť na sporáku.
    7. Po vychladnutí z neho odoberiem tuk (ten stuhne na povrchu) a vývar precedím cez sitko a kuchynskú utierku, aby bol čistý a číry.
    8. Z kostí oberiem uvarené a rozpadávajúce sa mäsko a všetko ostatné vyhodím. Pred podávaním v ňom uvarím zeleninu, ktorú už servírujem aj spolu s rezancami alebo knedličkami a samozrejme dochutím soľou.

pic13

Príprava vývaru naozaj nie je zložitá. Musíte dať iba všetko do veľkého hrnca, zaliať vodou a nechať mu dostatok času na uvarenie. Ak by sa vám nechcelo dávať kosti do rúry, môžete ich orestovať aj priamo v hrnci, pokojne aj spolu so zeleninou.

Zeleninu obmieňam podľa toho, čo mám v chladničke. Ale podľa mňa mrkva a petržlen sú klasikou, ktorá nesmie nikdy chýbať.

Uvarené mäso je veľmi šťavnaté a doslova sa samo rozpadáva. Určite ho nevyhadzujte! Podávajte ho buď priamo v polievke, alebo ho môžete použiť ako náplň do won ton taštičiek, ktoré tiež s obľubou pripravujem.

O zdravotných benefitoch takéhoto poctivého vývaru je asi zbytočné sa zmieňovať...  :-)